Miloš Banđur: Podmetačina je da Srbija sarađuje sa "ruskom paravojnom grupom Vagner" 1foto privatna arhiva

Ne znam ništa o saradnji kompanije Vagner i “Orlova”, o tome sam saznao iz teksta u Danasu. Vagner i udruženje građana “Orlovi“ nisu kompatibilni ni po svom formatu ni po oblasti delovanja. Ali, ukoliko je tačno da su oni našli tačke saradnje za aktivnosti koje nisu u sukobu sa zakonima Srbije, smatram to legitimnim, kaže za Danas Miloš Banđur, doskorašnji narodni poslanik i funkcioner SNS-a, koji se u delu javnosti dovodi u vezu sa Aleksandrom Lisovim, čelnikom “Orlova”.

Paravojna grupa Vagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, objavila je ovih dana na Telegram kanalu da je u Srbiji formiran njihov rezidentni Rusko- srpski kulturno informativni centar prijateljstva i saradnje „Orlovi”.

U objavi se navodi da su “’Orlovi’  štićenici PMC Vagner centra” i da se “bave informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su došli u Srbiju i tu pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda“.

Ivana Stradner, naučna saradnica američke Fondacije za odbranu demokratije i stručnjakinja za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije, ocenila je da takva objava znači da se “dešava saradnja Vagner centra i Srbije”.

Ona je kazala da je još pre pre nekoliko meseci najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione bezbednosti, a da su joj ljudi tada  rekli da je paranoična. Koji deo ove poruke (Vagnera) zapad ne razume?“, upitala je Stradner na Tviteru.

Banđur, međutim, kaže da su, po njegovim informacijama, “Orlovi” formirani pre dolaska Rusa u Srbiju zbog rata u Ukrajini, a ne nedavno kako je Vagner saopštio, tako da je “sigurno da nisu stvoreni radi “informacione borbe protiv ruskih liberala koji su došli u Srbiju i odavde kritikuju otadžbinu”.

On pretpostavlja da su “Orlovi” registrovani u Rusiji, kao udruženje građana čiji je fokus “promocija srpsko-ruskog bratstva u obe zemlje”.

“Istina je da sam na nekom Telegram kanalu pročitao negativan stav ‘Orlova’ prema tom soju izbeglih Rusa, ali to je sasvim logično s obzirom na patriotsko opredeljenje i vrednosti koje ‘Orlovi’ promovišu. Iskreno, ni sam ne gledam sa simpatijama na te bogate i razmažene građane Rusije koji su bez pravog razloga napustili otadžbinu u kojoj su lagodno živeli i iz inostranstva pljuju po njoj. S druge strane, razumem vlasnike ruskih kompanija koji posluju sa zapadom i koji su zbog sankcija bili prinuđeni da, radi opstanka, izmeste svoje poslovne aktivnosti u Srbiju, kao bratsku zemlju koja posluje i sa zapadom i sa Rusijom”, kaže Banđur.

On dodaje da, nažalost, zapad “ne propušta priliku za optužbe i klevetanje Srbije”, te ocenjuje da će “i ova objava kompanije Vagner, originalna ili fejk, biti maksimalno iskorišćena za klevetanje i pritiskanje Srbije, koja nije ‘ni luk jela, ni luk mirisala’”.

“Reagovanje Ivane Stradner, koja saradnju ruske kompanije Vagner i ruskog udruženja građana ‘Orlovi’ tretira kao saradnju Vagnera i Srbije, predstavlja čistu podmetačinu. Kakve veze država Srbija i njeni organi imaju sa saradnjom ruske kompanije sa udruženjem građana registrovanim u Rusiji, koje se u prošlosti bavilo samo humanim delima?! Uveren sam da se svako ko dođe u Srbiju kao izbeglica ili u bilo kojem drugom statusu ovde nalazi pod zaštitom naše države, te zato Stadler, i plejada domaćih rusomrzaca tipa Nenada Čanka, mogu da brinu druge brige”, kaže Banđur.

On dodaje da “SAD imaju veći broj kompanija delatnosti tipa Vagner, koje su bile angažovane na svim ratištima bivše SFRJ u operacijama protiv srpskog naroda, a da posebno pamtimo njihovu ulogu u proterivanju celokupnog srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine”.

S druge strane, nama ni Rusija ni kompanija Vagner “nisu učinili bilo šta loše i mi nemamo razloga da delimo poziciju SAD i NATO po tom pitanju”, kaže on.

Danas je u julu ove godine preneo istraživanje Radija Slobodna Evropa u kojem se između ostalog navodi da se Banđur, koji na društvenim mrežama otvoreno podržava politiku Kremlja i agresiju na Ukrajinu, sastajao sa ruskim ultradesničarem Lisovim.

U istraživanju se iznosi ocena pojedinih analitičara da Beograd i Srbija, u vreme ruske invazije na Ukrajinu, postaju baza za neke međunarodne ekstremne desničare, posebno one sa izrazito proruskim stavovima.

Banđur je tada za Danas kazao da su ovakve ocene “neistinite i zlonamerne”, te da Srbija sada,  zahvaljujući “svojoj mudroj politici”, zapravo postaje međunarodni biznis hab, koji “okuplja ruske i ukrajinske privrednike koji ovde otvaraju svoje firme”.

On je negirao i da je Lisov ekstremni desničar, tvrdeći da je reč o “humanitarcu koji voli ruski i srpski narod“.

“Bili su simpatični, gde su”?

“Pratio sam ‘Orlove’ na Instagramu. Sada ih ne vidim, verovatno su pod nekom vrstom restrikcije ili sankcija. Njihove objave su bile simpatične jer su ih činile fotografije sa događaja u Srbiji ili Rusiji gde njihovi aktivisti ili drugi ističu zastave naša dva naroda i poruke međusobne podrške”, kaže Banđur.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari