Miloš postao Veliki tek 1898. godine

Kralj Aleksandar Obrenović ukazom pridodao laskav epitet osnivaču svoje dinastije

Ostavite komentar


  1. Da se ponovo donese zakon o ordenu Miloša Velikog, te se isti zapandrči na junačke grudi Aleksandra Velikog. Najvećeg ktitora među navijačima naše zemlje ponosne. Ne mora da bude baš originalan orden Miloša Velikog jer je izuzetno skup, može i kvalitetna kopija ili plagijat što je znatno jeftinije a i laureti za dobijanje su se nekako stopili sa plagijatima pa im takav čin neće pretstavljati problem. Posebno ako se ima u vidu da je već završena ekonomska stabilizacija i konsolidacija naše rovite privrede te ne bi bilo preporučljivo da se finansijski opterećuje nepotrebnim stavkama. Predsednik Vučić je „razuman i skroman“ čovek tako da se neće brecati ako dobije plagijat umesto originala. Navikao je na plagijate.

    1. Зашто на груди Вучића ? Ваљда на леђа. После 14 година откако смо капитулирали и скупштина србије прихватила капитулацију и ултиматум контакт групе прихватајући „споразум из Рамбујеа“ који смо са „гнушањем одбили“ три месеца раније Вучић и Дачић су у Бриселу спровели технички део „споразума из Рамбујеа“ назван да не увреди издајнике из 1999 а оптужи само „издајника“ Вучића „бриселски споразум“. О том догађају Вучић децидираноп тврди да је уморан од преговора легао на леђа и наредио Дачићу (председнику владе) да ништа не потписује. Дакле Вучић је зарадио „орден милоша великог“ за „аутопут милоша великог“ на леђима, јер је као награда за спровођење „споразума из РАмбујеа“ стигла донација оиз приступних фондова европске унији из које је и направљен не само „аутопут милош велики“ него и сви „коридори грделице и грталицае“ којима с Вучић и Михајловић хвале да су успешно изградили ангажујући кинезе шпанце и турке, јер наш народ воли да прича па би се кад тад сазнало колика је била Вучићева и Михајловићкина „мала провизија“

  2. Ne bih ja verovala Ljusicu dok Basara ne apruvira.
    Autoput je mogao biti nazvan i Aleksandar Najveci ali i Vukojebina Road jer vodi nigde. Ko jos ide u Cacak? Pravite bre puteve koji vode prema Pesti, i dalje ka Nemackoj i Svedskoj. Nemoj da se deca drndaju po onim vojvodjanskim kolskim putevima pa umorni da stizu do radnog mesta.

      1. Koliko glup komentar.
        Čačak jeste, kako ti napisa „nigde“ jer do njega nema valjanog puta. Kada do „nigde“ napraviš valjan put to postaje „negde“ jer je autoput preduslov da bi se neko mesto, grad ili okrug pravilno razvijao. Treba više ovakvih puteva do „nigde“ kojih u Srbiji ima mnogo da bi se Srbija ravnomerno razvijala a ne svi da se sjate u Beograd.

        1. Zozone ne znam ko je glup, zena je sarkasticno to rekla zbog odseljavanja. Nemoj da pises vise molim te!

    1. Нје да си у праву, него чист десетка за коментар!

    2. Боже који примитиван коментар?! Чиста малогражанштина најгоре врсте. Шта ви све не објављујете. Само паметно не.

    3. Veliki AV je potrošio ogromne NARODNE pare, a ne svoje, na izgradnju nekakvih lokalnih džada, ne bi li obezbedio glasove neukog, zatrovanog i ushičenog naroda iz tih krajeva. To je ozbiljna zloupotreba!

      1. Gde ima,tu se i rasipa…!!! E sad vidite, da smo bogata nacija…daleko od drustva pcela,koje daje med…Ovako,Isus -profita, slece na poznat teren,i nece se najesti meda…Ko zna zasto je to dobro…

    4. Kako ja vidim sve ce vise ulica sirom Evrope dobijati imena Balkan Strasse. A po srpskim putevima, kao i okolo, samo ce se voziti gastarbajteri za Uskrs i Bozic.
      Postajemo zemlja penzionera i gastarbajtera, plagijata i motaca kablova, kicastih nekretnina i puteva droge…a svo to vreme je sacica naroda koja ce stati pod sljivu zaokupljen granicama i verama umesto znanjem i zdravljem.

    5. Slazem se sa vama „Zivcana “ „punim gasom i auto putevima na zapad , ali u lepom Cacku postoji jedna firma koja uvozi Skode ( ko li je vlasnik ) ? ? ? pa kod vlasnika se snabdevaju : policija pa vazne drzavne firme funkcioneri ) , cak i GSP je snabdeven ( ne autobusima ) Skodama za sns kadrove em su toliko “ diskretni “ da ne objavljuju “ sitnice “ iz ugovora
      Boze …boze … i Aca vozi skodu , skoro punoletnu „, kad bezi od “ kobri „i jos divno cudo “ uspeva “
      Zbog takvih prijateljstava i “ biznis veza „gradio bih i ja “ zatvorenih ociju , sa kreditima ( paprenim ) koje ce vracati deca , unuci i generacije iza njih

    6. Za vas je cela zapadna Srbija vukojebina. Za nas koji u njoj živimo nije. Zato je bolje da se uzdržite od svojih ne previše inteligentnih komentara kojima vređate ceo jedan ne baš tako mali i nevažan deo Srbije.

  3. Ne znam čiji je kadar istoričar Ljušič, ali je činjenica da se ni u jednom udžbeniku istorije knez Miloš ne pominje kao Miloš Veliki. Te titule nema ni u ozbiljnom tekstu Vikipedije niti u drugim tekstovima na internetu čiji su autori priznati istoričari. To što ke kralj Aleksandar dodao pridev Veliki imenu kneza Miloša je posledica njegove šelje da sebi digne rejting, odnosno teškog kompleksa od kojeg pate male nacije. To zvanje je faktički i ukinuto pet godina kasnije, kako i sam Ljušić tvrdi. Izgleda da danas opet imamo nekakvog novopečenog umišljenog kralja Aleksandra Obrenovića koji pati od iste boljke.

    1. Milane, Milane, nemoj da nas deliš! Ne očekuješ, valjda da će te proglasiti kraljem? Ti, Kralj Milan! Dobro, ON je CAR, može sve!

    2. Sta je bilo, Milance? Ne prolaze bot-komentari pa si izvarnicio. Moraces poencice na drugom mestu da nakupis ocigledno.

  4. Српска нација не опрашта успех појединца, сматрају да су равни са сваким. Занимљиво да је то одлика слободних нација, рецимо Александра Великог никад нису Македонци сматрали великим и у Пели су непрестано у античка времена насилно смењивали своје владаре. На жалост тако је прошла и династија Обреновић, нај успешнија Српска династија.

    1. Jel to beše ona dinastija koja je došla na vlast tako što je Miloš nepismeni odrubio glavu Karađordu?

    2. Svako kad zasluzi, padne. Bez obzira koliko VELIKI, ili mali bio.Nema to veze sa uspehom, to je veoma relativna stvar. Ono sto je tebi uspeh drugom je totalni promasaj. Svako ko visoko poleti mora bolno da padne… Nece narod, narocito srpski tako lako protiv vlasti. Da je tacno to sto ti kazes, mi bi u poslednjih tridesetak godina (za sta je narod imao legitimno pravo) pedeset vladara promenili, a ne da nam se stalno vracaju jedni isti…

  5. Rodjen sam u Bg, ziveo u njemu do svoje 20te godine, sada imam 54 godine i moji roditelji i mnogi drugi ljudi su, jos dok sam bio mali, ulicu kneza Milosa zvali Milosa Velikog. Mozda je to samo u zargonu… ne znam…
    P. S. Mislim da je Vucic najvece zlo koje je snaslo Srbiju posle drugog svetskog rata, vece i od bombardovanja 1999te.

    1. Slažem se sa Zozonom. Pre II svetskog rata to je bila ulica Miloša Velikog, a ko malo zađe po toj ulici naći će na staklu u ulazu u neku zgradu ulicu koja se zove „Miloša Velikog“. Slažem se i za najveće zlo!

  6. Jel je to “Veliki” zaradio kada je, da bi se dograbio vlasti, ubio 40 najuglednijih Srba i naredio ubistvo Karadjordja?

    Uz put, Milos i nije bio rodjeni Obrenović nego Teodorović a prezime je uzeo od svog polubrata po majci vojvode Milana Obrenovića koji je poginuo u Prvom ustanku. Takodje je Srbe nabijao na kolac da su se čak i Turci u to vreme zgrazavali njegovim ponašanjem prema sopstvenom narodu. Da li se neko pitao zašto je Miloš nosio turban ako ne da bi se dodvorio Turcima koji su ga i držali na vlasti. Samo par činjenica iz istorije o Milošu “Velikom”!

    1. Svaka čast na komentaru, to su činjenice koje ovaj narod ne zna i nikada neće saznati. Miloš je ubijanjem poznatih Srba, prevarom, silom, pljačkom, …. došao na vlast.
      Ovom koji je sada okupirao Srbiji očigledno je Miloš Veliki uzor i radi po istom sistemu kao i on, samo mu fale turban i brkovi pa da bude identičan.

      1. Bravo za komentar Zorane@!
        Samo da dopunim: Milos je prezime Teodorovic promenio na Obrenovic po ocuhu – Obrenu Martinovicu, pristiglom iz okoline Cetinja, trbuhom za kruhom, u Takovsku nahiju.
        Ali, da je srece da istoricari nauce turski jezik, a Turci su digitalizovali sve svoje arhive, pa bi se „raznezili“ potezima Karadjordja, ciji deda se zvao Djerdj Pjetraj, poreklom iz Klimenata (u Islamu Keljmendi), jer je u saradnji sa Turcima organizovao i izveo cuvenu „Secu knezova“ – uglavnom iz Valjevske nahije. Prota Mateja Nenadovic, Ilija Bircanin, Stanoje Glavas i td
        Ali, ovaj zadnji Milosh, koji nikada u narodu nije dopro za zivota dalje od knjaza, bio je preteca danasnjeg – Vucica – toliko da su morali da pishu USTAV – da bi zaustavili samovolju!!!
        Ovaj ima ustav, na koji se zakleo, i Miroslavljevo Jevandjelje, ali je svejedno uzbacio Srbiju s KiMa i naterao Srbe u koaliciju s Haradinajem!!!
        Otuda ponesenost i zaljubljenost sadasnjeg sultana…

    2. Hvala na objasnjenju, sada shvatam zasto je AV bas Milos Veliki uzor jer je na vlast dosao ubijanjem, silom, prevarom, pljackom,… AV samo fali turban i onda ce biti isti Milos.

  7. Po definiciji se epitet Veliki dodeljuje imperatorima, carevima koji su osvajali teritorije i širili carstvo. Koje je tudje teritorije osvojio knez Miloš i time proširio granice Srbije? Dovoljno je reči da je on bio samo knez, odnosnoi princ, a ne kralj.

  8. Ne sumnjam u istinitost LJušićevog teksta, lično o Milošu imam dosta protivrečne stavove, ne mogu mu se osporiti zasluge za formiranje Srpske države, ali istina je, bar po njegovim biografija, da je bio diktator i vrlo pohlepan čovek.
    Vrlo surovo se obračunavao sa konkurencijom i svakim ko mu nije bio podanički odan.
    Pretpostavljam da se i Vučić doživljava njegovim naslednikom i da ne bi imao ništa protiv da se proglasi suverenom Srpskih zemalja, za šta bi imao podršku Milorada Dodika malog.

  9. Većina ovde zaboravlja suštinu ovog naziva: po kom to pravilu/zakonu AV po svojoj ličnoj volji dodeljuje ime autoputu? Npr. za most preko Ade je bila velika anketa građana za izbor imena. Pa sad, vidite dokle smo došli! Ako tzv. Predsednik može i to da uradi, sam, samo svojom voljom, onda smo mi već u diktaturi, jasno i glasno!

  10. Kad je Milos otisao sa vlasti, prvi put, bio je najbogatiji covek u tadasnjoj Srbiji, ubio je onog bez cije zasluge ne bi bilo Srbije tog doba, dzabe bi mu bila sva lukavost, a o njegovom karakteru najbolje govore zapisi njegovog licnog frizera. Naravno da je on uzor Vucicu, jer uzimati za uzor Djordja Petrovica nije bas zgodno, jer je radi pravde i poverenja u narodu, znao je sta znaci iskrena narodna odanost za ustanak, jer ga ninedna velika sila nije podrzavala, dao da se obesi njegov rodjeni brat, zbog silovanja, a ovaj ni lokalne podane siledzije nece da izbaci iz stranke.

  11. Nebitno je da li je VELIKI titula ime ili kada ga je dobio, Ljušić je populista koji je osudjivao Djindjića i njegov stav je nebitan, bitnije je da li ta deonica treba da ponese to ime. Ili ga je trebalo sačuvati za spajanje koridora 10 i 11 preko Kragujevca od Lapova do Čačka. A možda tom nesagradjenom i nepredvidjenom kumuje sam AV i nazove ga Radomir Nejaki kao pokazna vežba šta se dešava kada imate frakcije u jednoj partiji. Dajte intervju sa urbanistima i inženjerima a ne istoričarima !!!

  12. Jeftini nacionalizam, idiotizam kolektivnog identiteta namenjen najmanje inteligentnim koji čine veliki većinu nažalost. Srpska mitomanija u svom najboljem obliku.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.