Miloš postao Veliki tek 1898. godine 1Foto: Wikipedia

Knez Miloš Obrenović dobio je epitet Veliki 1898. godine ukazom koji je doneo kralj Aleksandar Obrenović. Paralelno, uspostavljen je i orden Miloša Velikog, kaže za Danas istoričar Radoš Ljušić.

Prema njegovim rečima, Miloša Obrenovića do tog trenutka niko nije oslovljavao Miloš Veliki.

Zakon o ordenu Miloša Velikog donet je 17. decembra 1898. godine. Potpisao ga je Aleksandar Obrenović, a ukinut je nakon njegovog ubistva 1903. godine.

U zakonu se ističe da se orden uspostavlja povodom četrdesetogodišnjice Svetoandrejske skupštine, a dodeljuje se zbog naročitih zasluga za dinastiju Obrenović. Ovaj orden nosio je i kralj Aleksandar Obrenović, ali i članovi Kraljevskog doma.

„Orden Miloša Velikog podaruje kralj iz sopstvene pobude i po sopstvenoj oceni zasluga stečenih za Narodnu Dinastiju“, stoji u zakonu.

Član 5. Zakona o ordenu Miloša Velikog predvideo je da kralj do praznika Cveti naredne godine može da podari orden bez naročitog pominjanja zasluga koje odlikuje, ali da nakon tog perioda svaki ukaz kojim se dodeljuje orden mora da sadrži objašnjenje koja se zasluga odlikuje.

Prema medijskim navodima, svega devet ovakvih ordena je dodeljeno. Jedini stranac koji je, uz članove Kraljevskog doma, nosio ovaj orden bio je Austrougarski car Franjo Josif.

Zbog retkosti i skupocenog materijala od kojih je pravljen (zlato od 18 karata i 86 dijamanata) izuzetno visoko se vrednuje u kolekcionarskim krugovima. Pre dve godine pojavio se na specijalizovanom kanadskom sajtu za aukcijsku prodaju odlikovanja sa početnom cenom od 240.000 američkih dolara. Na istom sajtu ponuda i dalje stoji, s tim što je početna cena pala na 220.000 dolara. U opisu ordena ističe se da je najverovatnije pripadao baš kralju Aleksandru Obrenoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari