Milovanović (Udruženje tužilaca): Određena rešenja u Nacrtu zakona o policiji bila bi korak unazad, ne unapred 1Foto: Z. S. M.

Određena rešenja u Nacrtu zakona o policiji bila bi korak unazad, a ne korak unapred u samostalnosti tužilaštva, ocenio je danas član Udruženja tužilaca Predrag Milovanović gostujući na televiziji Insajder.

„Ono što pokušavamo da popravimo kroz ustavne amandmane i zakone o pravosuđu, zakon o policiji, ukoliko se usvoji ovakav mogao bi da bude regresivan u tom smislu“, istakao je Milovanović.

Određene odredbe, kako dodaje, mirišu i da su suprotne Ustavu i krovnom Zakonu o krivičnom postupku.

„Zakon o krivičnom postupku predviđa vrlo jasno koji su to slučajevi kada se može ući sa nalogom i bez naloga suda u nečiji stan. Policija inicira, tužilac razmotri da li ima osnova i stavlja predlog sudiji za izdavanje saglasnosti. Ukoliko bi policija samostalno odlučivala o tome, to bi urušilo samostalnost tužioca, jer sada pre svega tužilac meri da li postoje okolnosti koje dozvoljavaju ulazak u nečiji stan“, objasnio je Milovanović.

On je dodao da su sadašnja rešenja omogućavaju da tužilac može vratiti inicijativu policije za ulazak u nečiji stan, ukoliko se ne ispune određeni uslovi.

„Tu se prepoznaje koordinacija između tužioca i policije, gde vi kažete da je potrebno još nešto od dokaza da bi se ušlo u nečiji stan. Postoje, naravno, i odredbe kada ulazimo i bez naloga suda, ali one su vrlo restriktivne“, rekao je Milovanović i dodao da mu se čini da bi zato bilo znatno mudrije kada bi javna rasprava o novom zakonu o policiji bila duža i transparentnija.

Prema zakonu, tužilac vodi istragu, a policija mu u tome pomaže, ali Milovanović ističe da trenutno nema stvarne kontrola tužilaštva nad policijom.

„Ne postoje adekvatne mere kako može da se sankcioniše nepostupanje policije u nekom slučaju i u nekim predmetima, gde postoji budno oko javnosti, može se videti da se igra nekakav ping pong između tužilaštva i policije, gde se prebacuje teret odgovornosti“, dodao je Milovanović.

On je istakao da tužilac može i sam da prikuplja dokaze, a da mu je za one koje ne može potreban operativni rad policije.

„Policija treba da predstavlja oči, ruke, uši i noge tužioca na terenu. Mislim da postoji mogućnost da se kroz zakone saradnja policije i tužilaštva unapredi i to na način da tužilaštvo može da utiče na određena kadrovska rešenja, pri čemu mislim na kriminalističku policiju, jer sa njima najneposrednije sarađujemo“, objasnio je Milovanović.

Sada, kako je rekao, imamo situaciju da su to dve firme i da policajac odgovara za svoj rad svom neposredno nadređenom starešini, a ne tužiocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari