Mini hidroelektrane u Srbiji sve opasnije za stvaranje ekoloških izbeglica 1Foto: V. Ristić

Na drugom protestu protiv izgradnje mini hidroelektrane na reci Tripušnici jednoj od pritoka Pčinje građani sela Donji Stajevac zatražili su od nepoznatog investitora da obustavi radove ili će oni biti primorani da se isele.

– Mi ne znamo ko gradi ovu hidroelektranu, ali znamo da bi Srbija mogla da dobije prve ekološke izbeglice. Mašinska hala se planira u centru sela pa će sedamdeset domaćinstava biti prinuđeno da napusti svoje vekovno ognjište jer neće moći da žive pod tim uslovima – upozorava Sladjan Stojiljković iz Udruženja „Odbranimo reku Pčinju i njene pritoke“.

On navodi da će protesti protiv izgradnje biti nastavljeni, organizovanje stalnih straža na gradilištu.

– Nalazimo se na periferiji Srbije u jednom od najnerazvijenijih krajeva. Jedino što imamo to je priroda i čista voda koju neko hoće sada da uzrpira za svoje interese, a da pritom zanemari ljude koji ovde žive i kojima je voda jedan od životnih resursa. Apelujem za pomoć javnosti i drugih ekoloških udruženja iz Srbije. Na protestu su nas podržali ekološki aktivisti iz Kozjeg Dola, Vranja, Beograda i Novog Sada – kaže Stoiljković.

U poslednjih nedelju dana ovo je drugi protest građana koji zahtevaju očuvanje životne sredine na jugu Srbije. Udruženje „Udahnimo duboko“ iz Surdulice zatražilo je od fabrike „Knauf insulation“ da postavi merne uređaje za dnevnu proveru kvaliteta vazduha do kraja godine.

Njihov protest nije dobio podršku lokalne samouprave, a nije se oglašavala ni nadležna ekološka inspekcija pošto je zbog kvara na dimnjaku došlo do pogoršanja kvaliteta vazduha što je izvelo građane na ulice.

Bez reakcije nadležnih ostao je i požar na deponiji za odlaganje smeća u Bujanovcu. Požar je lokalizovan ali grad je bio pod blokadom dima i neprijatnog mirisa.

Već godinama bez reakcije nadležnih Udruženje za zaštitu Južne Morave, upozorava na stanje reke koja je postala neka vrste deponije za različiti otpad. Samo u delu sela na teritoriji vranjske opštine uz korito reke postavljeni su kontejneri za odlaganje smeća, ali to ne sprečava neodgovorne da i dalje smeće bacaju u reku.

Bez reakcije gradskih vlasti u Vranju ostao je i incident kada je gradska reka zbog ispuštanja hemijskih materija nepoznatog porekla nekoliko dana bilo u potpuno cvenoj boji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari