Ministar Stefanović štiti izvršioce krivičnih dela 1Foto: Medija centar

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović još u sredu, 24. januara, izjavio da će u toku dana saznati i objaviti zbog čega policija već više od godinu dana ne reaguje na prijave pretnji upućenih aktivistima i aktivistkinjama Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, to se nije desilo.

– Navikli smo da ministar Stefanović radi u službi prikrivanja počinioca krivičnih dela, kao što je to slučaj s rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici, ali odbijamo da se pomirimo s time da su policija i tužilaštvo stvar partije na vlasti, kaže za Danas Radomir Lazović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Kako naglašava, MUP i tužilaštvo bi trebalo da podjednako štite sve građane i građanke, te da zbog toga moraju da se izjasne zbog čega zakoni ne važe za sve.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je ove godine već 17, a prethodne preko 30 prijava povodom mučnih i eksplicitnih pretnji koje sa nekoliko različitih stranica na društvenim mrežama promovišu govor mržnje, pozivaju na nasilje i u komentarima huškaju na ugrožavanje bezbednosti aktivista i aktivistkinja Inicijative.

– Da se ne radi o izolovanim incidentima ili izlivima ekstremizma govori činjenica da su postovi ovih stranica sponzorisani velikim iznosima, ali i to da su na njihovoj meti novinari i javne ličnosti koji kritički govore o vlasti. Radi se o dobro osmišljenoj kampanji koje je započela kada je Inicijativa na ulice izvela više desetina hiljada ljudi zbog rušenja u Hercegovačkoj ulici. Sled ove kampanje je takav da najpre režimski mediji danima blate novinare, aktiviste i javne ličnosti, optužujući ih da su izdajnici i strani plaćenici, da bi zatim atmosfera linča bila produbljivana pozivima na nasilje i mržnju putem stranica na društvenim mrežama, ukazuje Lazović.

Prema njegovim rečima, u ovoj kampanji učestvuju i pojedini narodni poslanici poput Vladimira Đukanovića, Marijana Rističevića i Srbe Filipovića, koji ujedno vrši funkciju i gradskog odbornika Skupštine Beograda, kao i bivši zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i vođa ekstremno desničarske organizacije Miša Vacić, protiv kojeg je podneto nekoliko prijava.

Lazović objašnjava da su o svemu ovome redovno obaveštavani tužilaštvo i policija uz zahtev da se Inicijativi dostave informacije o postupanju povodom prijavljenih pretnji, međutim bez ikakvih rezultata.

– Iako je nakon rušenja u Hercegovačkoj ulici, kada je policija odbila da izađe na pozive ugroženih građana, postalo jasno da ista pravila ne važe za sve, odbijamo da mirno gledamo kako moćnici na vlasti prave od javnih institucija svoje lične policije i sudstva i zahtevamo reakciju.

Podsetimo na slučaj aktiviste Inicijative, Dobrice Veselinovića, protiv koga je Komunalna policija podnela prekršajnu prijavu u julu 2016. zbog nalepnice na banderi, koja je nakon žalbe odbačena, jer „komunalci“ nisu imali dokaz da je Veselinović lepio nalepnicu. Potom je zbog „greške“ u praćenju predmeta, Veselinović 15. avgusta prošle godine dobio poziv za 10 dana zatvorske kazne, jer navodno nije platio kaznu iako je prijava odbačena.

O postupcima protiv Inicijative

Protiv aktivista i aktivistkinja Inicijative „Ne da(vi) Beograd“ pokrenuto je preko 30 prekršajnih postupaka zbog organizovanja protesta, pa čak i lepljenja jedne nalepnice na banderu. „Hitrost pokretanja ovih procesa pokazuje da su institucije koje treba da nas štite zapravo trome samo onda kada se ukaže potreba za njegovim nereagovanjem“, ističe Radomir Lazović za Danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari