Ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Kragujevca o neiskorišćenim potencijalima grada 1Foto: Z.S.M.

Ministarka Joksimović je boravila danas u Kragujevcu na sastanku predstavnika gradova i opština regiona na temu uloge lokalnih samouprava u izradi nove krovne Strategije regionalnog razvoja i mogućnosti za bolje korišćenje sredstava iz pretpristupnih (IPA) fondova i sredstava donatorske razvojne pomoći.

Međutim, iako je bila najavljena, poseta ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović istorijskom kompleksu Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu, otpala je, zbog, kako je ona sama rekla, „tehničkih” razloga.

U sklopu njenog boravka bio je najavljen i obilazak kompleksa Vojno-tehničkog zavoda ili popularno Kneževog arsenala u pratnji Nikole Dašića, gradonačelnika Kragujevca i Ivana Radulovića, glavnog gradskog urbaniste.

Na sastanku je ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Dašićem razgovarala posebno o projektu Vojno-tehničkog i upoznata je sa tim da je započeo proces traženja idejnog rešenja za njegov oporavak i restauraciju i tim povodom raspisan međunarodni konkurs.

– U pitanju je zaista izvanredan potencijal, ali neiskorišćen ne samo za Kragujevac već i šire područje – rekla je ministarka Joksimović, priznavši da i sama nije znala „koliko je to veliko i važno kulturno-istorijsko i industrijsko nasleđe ovog kraja”.

Ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Kragujevca o neiskorišćenim potencijalima grada 2
Foto: Z.S.M.

Njen predlog je da, kada stigne idejno rešenje za obnovu ovog kompleksa, se odmah krene u načine i izvore finasiranja rekonstrukcije kompleksa VTZ jer je u pitanju veoma zahtevan i veliki projekat koji objedinjuje više domena kulture, istorije, industrijskog nasleđa i baštine.

– U pitanju je zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja i njegovi potencijali su u kulturi, turizmu, ali pre svega u lokalnom ekonomskom razvoju – zaključila je ona dodavši da kada se konkursni deo projekta okonča, on bude ponuđen za finasiranje iz evropskih fondova, uz obećanje da će kompleks VTZ-a „obići drugi put”.

Ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Kragujevca o neiskorišćenim potencijalima grada 3
Foto: Z.S.M.

Prostor VTZ-a je dugi niz godina važio za strogo kontrolisani „zabranjeni grad”, u neposrednoj blizini Starog gradskog jezgra i Miloševog venca, sa kojima je povezan mostovima.

Tokom prethodne dve decenije, a posebno nakon što je Kragujevac otkupio deo prostora i građevine nekadašnjeg VTZ-a 2006. godine, nekadašnji Knežev arsenal je konačno počeo da otkriva svoje sadržaje i bisere industrijskog nasleđa i postao dostupan široj javnosti.

Ali, otvoren, nezaštićen i bez osmišljene namena i svrhe tokom poslednih deceniju i po počeo je naglo da propada i bude devstiran.

Pokušalo se na razne načine i više puta da se ovoj jedinstvenoj urbanističkoj celini industrijskog nasleđa da svrha i namena, ali nijedan nije urodio plodom i danas Kragujevčanima služi kao parking.

Ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Kragujevca o neiskorišćenim potencijalima grada 4
Danas Kragujevčani ovaj prostor koriste kao parking Foto: Z.S.M.

– Može se reći da kompleks VTZ-a, osim očiglednog značaja za grad Kragujevac, i prepoznatog i proglašenog nacionalnog značaja, ima i internacionalni značaj u istorijskom smislu, kao najstariji fabrički kompleks u ovom delu Evrope, začetnik industrijalizacije i novog društvenog poretka, ali i snažan simbol uvođenja Balkanskih zemalja u moderne evropske tokove – smatra arhitekta Ivan Radulović, glavni gradski urbanista.

Prema njegovim rečima, opšti je interes da se prostor VTZ-a, sa svojim građevinama od kulturno-istorijskog značaja, zaštiti od propadanja i stavi u funkciju sadržaja, koji bi omogućili njegovu samoodrživost.

I, Radulović ističe da od kada je ovaj kompleks postao dostupan široj javnosti počelo se sa njegovim urušavanjem i devastacijom i zbog toga mu je sada neophodna temeljna obnova kao i osmišljavanje njegove dalje svrhe i namene.

A, za trenutno stanje ovog prostora nije ni potrebno biti stručnjak. Zdanja iz 19. veka su totalno uništena i unakažena, sa izvaljenim vratima i prozorima.

Ministarka Joksimović sa gradonačelnikom Kragujevca o neiskorišćenim potencijalima grada 5
Rodno mesto srpske industrije Foto: Z.S.M.

Na mnogima su se urušili krovovi. Vide se ostaci požara, nemara i hrpe đubreta koje zajedno sa obrušenim delovima krovnih konstrukcija pokriva podove nekada šnjih fabričkih hala.

Sve je ižvrljano grafitima i predstavlja potencijalnu opsnost za nekog ko bi se usudio da razgleda „rodno mesto srpske industrije” kao i potencijalni izvor zaraze.

O jedinstvenom kompleksu industrijske baštine u ovom delu Evrope niko ne vodi računa godinama.

I za Nikolu Dašića, gradonačelnika Kragujevca kompleks VTZ-a je izuzetno važan za rebrendiranje imidža grada i ako bi se on sredio onda bi taj prostor bio urbanistička celina i dragulj poput Starog grada u Kotoru.

Od Arsenala do Titanika i festivala

Knežev arsenal je jedinstveni vojno industrijski i arhitektonski kompleks u Srbiji i Evropi. Ova svojevrsna ambijentalna celina sastoji se od fabričkih zgrada i radionica, sa kraja 19. i početka 20. veka. Proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine a prostire se na 50 hektara.

Kompleksom dominira ogroman fabrički dimnjak i zdanje Stare Livnice, podignuto 1882. godine u kojem je danas smešten Muzej „Zastave oružje” – jedinstven muzej nastanka, opstanka i rasta savremene srpske države. Oba su pod zaštitom države kao kulturna dobra već više decenija i u neuporedivo boljem stanju nego ostali objekti u kompleksu ali daleko od toga da i njima nije potrebna obnova.

Danas je, ovaj prostor, pored Muzeja „Stara livnica” u Kneževom arsenalu u Kragujevcu, poznat po muzičkom festivalu Arsenl fest koji se svakoga leta (poslednjeg vikenda juna) već više od decenije, organizuje u Kneževom arsenalu.

Pre nekoliko godina u ambijentu nekadašnjeg kragujevačkog VTZ-a snimana je poznata serija „Krv i čelik” italijansko-irska koprodukcija o izgradnji čuvenog Titanika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari