Ministarka nauke Srbije govorila na panelu o Evropi na Univerzitetu Harvard u SAD 1Foto: BETAPHOTO/NITRA/ZORAN PETROVIC

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović učestvovala je na američkom Univerzitetu Harvard učestvovala na panelu pod nazivom „Kakva je budućnost nauke i inovacija u Evropi“ tokom 10. Konferencije o Evropi, i govorila o njoj kao kontinentu na globalnoj mapi inovacija.

Na panelu se razgovaralo o mestu Evrope na svetskoj mapi inovacija, razvoja startap „ekosistema“ i nauke, kao i tehnološkog razvoja, kako se Evropa pozicionira u odnosu na SAD.

„Naravno, iskoristili smo priliku da pokažemo da je Srbija prepoznala biotehnologiju i spoj biotehnologije i informacionih tehnologija kao jedan od vidova budućeg razvoja naše ekonomije, naše nauke i našeg inovacionog ekosistema“, kazala je Begović – saopštilo je danas njeno ministarstvo.

Prenela je da je predstavila projekat „BIO4 Kampusa“ i stekla utisak da su njene kolege sa panela iz Francuske i Velike Britanije iznenađenje onim što čini Srbija i „prepoznali ovu našu inicijativu kao jako dobar model uključivanja u globalne tokove i globalnu trku tehnološkog razvoja“.

„Sigurna sam da ćemo kroz BIO4 Kampus i kroz sve promene i transformaciju našeg naučnog i u budućnosti obrazovnog sistema postaviti trendove u svakom slučaju za region, a zašto da ne i trendove za širu globalnu zajednicu“, kazala je Begović.

Navela da se na panelu pokazalo da „u Evropi nažalost nije tako sjajno“ jer „u mnogim oblastima SAD kao veliki inovacioni ekosistem imaju veliku prednost“.

Govornici su, rekla je Begović, identifikovali da se pravna regulativa, finansijski ekosistem, čak i kulturološki efekat tiču nedostatka preduzetničkog duha u Evropi, dok u SAD to sve postoji, „kao što postoji i odsustvo straha od toga da će vam možda propasti kompanija jer bez problema ustaju i krenu dalje kako bi osnovali nešto novo – to je ono što fali Evropi“.

Sagovornici Begović na panelu bili su bivši britanski državni ministar za univerzitete, nauku, istraživanje i inovacije Džo Džonson i rukovodilac Sektora za opštu medicinu kompanije „Sanofi“ Olivije Božilo. Panel je bio u prostorijama Foruma Džona Kenedija gde se priređuju rasprave o politici, javnoj službi i relevantnim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari