Ministarka Popović: Precizirane odredbe o prijavljivanju imovine funkcionera 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je, predstavljajući poslanicima predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, da je taj zakon jedan od neophodnih koraka ka ispunjavanju preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO).

„Razlozi za izmene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije sadržane su u preporuci broj 12 u Drugom izveštaju o usklađenosti Republike Srbije iz oktobra 2020. godine. U navedenoj preporuci iznete su konkretne primedbe na navedeni zakon koje bi trebalo uvažiti, kako bi se navedena preporuka smatrala ispunjenom u celini“, rekla je ministarka.

Popović je dodala da se u zakonu preciziraju odredbe o korišćenju službenog položaja radi sticanja lične koristi, propisuju se dodatni uslovi za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, a proširuje se i krug pravnih lica koja imaju obavezu prijavljivanja podataka Agenciji.

Ministarka pravde je objasnila da se propisuje obavezna prijava gotovog novca, digitalne imovine i dragocenosti čija vrednost prelazi pet hiljada evra, a precizirana su i pravila za izricanje mera protiv javnih funkcionera koji povrede zakon.

„Izmenjeno je i krivično delo neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini tako što se radnja ovog krivičnog dela proširuje i na neprijavljivanje prihoda, a u skladu sa preporukama GRECO povećavaju se minimalne novčane kazne za prekršaje propisane zakonom“, navela je ministarka pravde.

Poslanici su najavili da će glasati za predložene izmene.

Ranije danas, nadležni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, odbili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, a predsednik Odbora i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekao je da „uskoro više niko neće da bude javni funkcioner“, jer zakon polazi od pretpostavke da neko „čim je došao na javnu funkciju sigurno ide da krade i neće da prijavi imovinu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari