Ministarka pravde pozdravila povlačenje predloga za autentično tumačenje zakona 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je danas povlačenje predloga za autentično tumačenje odredaba zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima i dodala da će se „masovne tužbe u bankarskim sporovima“ rešiti izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

„Svesni smo izazova sa kojima se suočava celokupan privredni i finansijski sektor, kao i kompletno pravosuđe zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima. U tom smislu, Ministarstvo pravde je posvećeno radu na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjivanja troškova za Srbiju koji su posledica bankarskih sporova imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku“, navela je Popović u saopštenju.

Kako je ocenila, navedenim izmenama i dopunama „svi građani će moći da ostvare svoja prava pred sudovima u Srbiji za znatno kraći vremenski period i sa znatno nižim troškovima postupka“.

Advokatska komora Srbije najavila je da će danas organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Skupština Srbije je ranije danas saopštila da je otkazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je bila zakazana za 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari