Ministarka pravde Srbije: Dekodiranje Sky aplikacije doprinelo otkrivanju krivičnih dela 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Dekodiranje „Sky aplikacije“ je u Srbiji doprinelo otkrivanju i sprečavanju izvršenja najtežih krivičnih dela kriminalnih grupa koje su delovale i na teritoriji drugih država, kazala je danas ministarka pravde Srbije Maja Popović.

Ona je u Petrovcu u Crnoj Gori, na konferenciji „Sky aplikacija – pojava i izazovi u praksi“ rekla da je zakonit način pribavljanja dokaza ključan za optuženje i osudu izvršilaca krivičnih dela čije izvršenje je otkriveno na taj način, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da dokazi prikupljeni dekodiranjem te aplikacije mogu predstavljati korisne obaveštajne podatke u borbi protiv organizovanog kriminala koji ima transnacionalni karakter.

Po njenim rečima, protiv te vrste kriminala je gotovo nemoguće da se jedna država sama bori.

Rekla da je zato neophodna saradnja sa drugim državama u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, pribavljanjem dokaza putem dekodiranja „Sky aplikacije“.

Saradnja je neophodna sa onima koje imaju najmoderniju tehnologiju, jer samo one mogu da sprovedu veštačenje elektronskih uređaja i dekodiranje te aplikacije, kazala je ministarka.

„To zahteva i unapređenje krivičnog zakonodavstva svake države, kao i mehanizma pružanja međunarodne pravne pomoći“, kazala je Popović koja je konferenciju o „Skaj aplikaciji“ otvorila sa ministrom pravde Crne Gore Markom Kovačem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari