Ministarka zdravlja Danica Grujičić u Vranju: "Biće novih radnih mesta za lekare na jugu Srbije", ali ne zna se kada 1Problema mnogo,: ministarka Grujičić u Vranju. Foto: Grad Vranje

Ministrka zdravlja dr Danica Grujičić, danas je imala priliku da se upozna sa „poprilično sumornom situacijom u kojoj se nalaze lekari u sedam opština Pčinjskog i šest Jablaničkog okruga“, navodi za Danas jedan od učesnika razgovora sa ministarkom, koji je želeo da ostane anoniman.

„Stekli smo utisak tokom razgovora kod gradonačelnika Vranja da ministarka ne raspolaže informacijama o aktuelnom stanju u zdravstvu juga Srbije. Ona nije znala da je višegodišnji dug ZC Vranje u stotinama miliona dinara i da je taj račun godinama u blokadi po tužbama radnika“, navodi izvor Danasa.

Što se tiče kadrova zabrinjavajuće je da će u narednih nekoliko godina preko 70 lekara uglavnom specijalista, biti u penziji, a ova regionalna zdravstvena ustanova ostati bez adekvatne stručne službe na svim odeljenjima.

„Sada moramo proširiti kadrovski plan, primiti dovoljan broj i lekara i medicinskih sestara, da bi za pet godina kada ti ljudi budu otišli u penziju, imali ko da ih zamene, upravo tih nekoliko godina je neophodno ne samo da neko završi specijalizaciju, neko ko je tek završio fakultet stekne odrđeno iskustvo da može da postavi pravu diferencijalnu dijagnozu, da pošalje u bolnicu na vreme ono što je potrebno i da ne šalje ono što nije neophodno“- rekla je ministarka.

Danica Grujičić, ministarka zdravlja u Vladi Srbije, na radnom sastanku sa rukovodstvom Grada Vranja i direktorima zdravstvenih ustanova sa područja Pčinjskog okruga, obećala je Vranjancima bolju primarnu zdravstvenu zaštitu i magnetnu rezonancu.

„Ono što mogu ja da obećam Vranju kao najužnijem zdravstvenom centru, to je magnetna rezonanca koja će najverovatnije biti isporučena krajem 2024. ili 2025.godine preko kredita Svetske banke, pregovori su u toku i mislim da smo ubedili da pored primarne zdravstvene zaštite koja će biti centar novog projekta, obavezno za udaljenija mesta obezbedimo magnetnu rezonancu“ – navela je ona.

“Obećavam našim kolegama iz primarne zdravstvene zaštite nećemo vas zaboraviti. Vi znate da je urađena velika reorganizacija zdravstvenog sistema koja podrazumeva i racionalizaciju i razvoj onih disciplina koji su neophodni po određenom broju.

Mislim da je Dom zdravlja Vranje u dalekoj prednosti od neke udaljenije domove zdravlja“- rekla je Grujičić.

Šokanto je izgledala ministarkina ocena da će nastaviti „zgrada paviljonskog dela Opšte bolnice u Vranju koje su dotrajale i nalaze se u lošem stanju“, iako je reč samo o Odeljenju psihijatrije, dok su svi drugi delovi sada mimo paviljonskog tipa preseljeni u centralizovani deo rekonstruisanih objekata Opšte bolnice.

Pojedini delovi se i dalje nalaze u fazi rekonstrukcije, koja se odlaže mesecima, a prisutan je i manjak zdravstvenog osoblja i lekara, kao i kako je ministarki rečeno „nizak nivo kvaliteta ishrane“. Problemeu svom radu i funkcionisanju izneli su i predstavnici drugih zdravstvenih ustanova sa juga centralne Srbije.

Ministarka za zdravstvo u pratnji Marka Blagojevića, boravila je u isto vreme u Vranju, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bio u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski, gde se povodom nacionalnog praznika Ilindena sreo sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari