Ministarstva pravde razmotriće i pitanje uspostavljanja posebnog registra silovatelja 1Foto: Ministartsvo pravde

Radne grupe Ministarstva pravde koje trenutno obavljaju posao u vezi sa izmenama i dopunama Krivičnog zakona i Zakonika o krivičnom postupku, razmotriće i pitanje uspostavljanja posebnog registra koji bi uredio evidenciju o osobama osuđenim za krivična dela protiv polne slobode, piše današnja „Politika“.

Taj registar bi, kako je rečeno u Ministarstvu pravde, trebalo da sadrži ime i prezime osuđenog, jedinstveni matični broj, adresu prebivališta, podatke o zaposlenju, informacije o značaju za fizičko prepoznavanje, fotografije, DNK profil, izveštaje o krivičnom delu za koje je osuđen i podatke o pravnim posledicama osude.

Za sada, shodno odredbama Zakona o evidenciji i obradi podataka u oblasti policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dokumentaciju o svim osobama koje su osuđene u krivičnom postupku.

„Da li je ovakva evidencija dovoljna? S obzirom na slučaj višestruko osuđenog silovatelja Igora Miloševića, koji je posle izdržane kazne od deceniju i po pušten na slobodu, čini se da nije“, konstatuje „Politika“.

Prema zvaničnim podacima, na kraju prošle godine u zatvorima u Srbiji bio je 141 osuđeni za silovanje, što je 1,9 odsto od ukupnog broja, dok je 2018. bilo njih 177, ili 2,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.