Ministarstvo dodelilo 23 miliona dinara za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara 1Foto: Ministartsvo za zaštitu životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je potpisao ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja u Srbiji, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u iznosu od preko 23 miliona dinara.

Ministarstvo je u 2019. godini za zaštitu prirode dodelilo subvencije u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dinara, navodi se u saopštenju ministarstva zaštite životne sredine.

Trivan je rekao da je dodela sredstava za zaštitu prirode istovremeno signal i podsticaj svima koji prepoznaju prirodne vrednosti i žele da se u zaštitu uključe u saradnji sa stručnim institucijama i drugim subjektima u sistemu zaštite prirode.

„Nećemo štedeti da najuspešnijim upravljačima pomognemo najviše što možemo, a onima koji su iza njih, da pomognemo da dostignu taj nivo u upravljanju zaštićenim dobrom. Zaštita prirode izuzetno je značajna jer podrazumeva očuvanje prirodnih resursa i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti koja je osnov života na Planeti kakvog ga danas znamo, i čoveka u njegovoj humanosti.

On je najavio da će Ministarstvo u narednom periodu razmatrati organizaciju upravljanja i efikasnost mera zaštite u već proglašenim područjima.

U Srbiji je proširena teritorija pod zaštitom na blizu osam odsto njene teritorije, a do sada je proglašeno preko 460 zaštićenih područja, od čega su 83 zaštićena područja od nacionalnog značaja.

Ove i prethodne godine proglašeno je novih sedam zaštićenih područja, a do kraja godine očekuje se donošenje još sedam novih uredbi o zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari