Ministarstvo: Energetska situacija se stabilizuje, kapaciteti proizvodnje energije u termoelektranama povećani 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE ZORAN PETROVIĆ/DS

Energetska situacija u Srbiji se stabilizuje, kapaciteti proizvodnje energije u termoelektranama su povećani i u sistemu su svi blokovi, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sednici, kojoj je predsedavala resorna ministarka Zorana Mihajlović, rečeno je da su kapaciteti proizvodnje energije u Termoelektrani (TE) „Nikola Tesla“ povećani i u sistemu je svih osam blokova, kao i da u TE „Кostolac“ svi blokovi funkcionišu bez prekida.

Posle kvarova na distributivnoj mreži koje su izazvali vremenski uslovi, prenosni sistem funkcioniše bez problema, s tekućim održavanjem, a situacija u distributivnom sistemu je normalizovana, konstatovano je na sednici.

Кada je reč o radu „Beogradskih elektrana“ i toplana u Srbiji, za sada nema većih kvarova, a obezbeđena je i dovoljna količina energenata za nesmetano funkcionisanje daljinskog grejanja do kraja zimske sezone, dodaje se u saopštenju.

Na sednici je, kako je navedeno, predstavljen izveštaj o dosadašnjem radu operativnog tima za utvrđivanje činjeničkog stanja u vezi sa rezervama i kvalitetom uglja u Elektroprivredi Srbiej (EPS).

Bilo je reči i o potrebnim dodatnim količinama energenata i planovima za period do kraja godine i do kraja zimske sezone i planovima za snabdevanjem tržišta mazutom.

Sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i predstavnika kabineta predsednice Vlade, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), Srbijagasa, EPS, Elektromreža Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno-komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, Grada Beograda, članovi Saveta AERS i Direkcije za robne rezerve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari