Ministarstvo kulture i informisanja osudilo širenje dezinformacija od strane Privremenih institucija samoupravljanja u Prištini 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je zloupotrebu društvenih mreža i širenje dezinformacija od strane Privremenih institucija samoupravljanja u Prištini, koje pokušavaju da skrenu pažnju sa vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, odnosno organizovanog ugrožavanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

„Umesto da od privremenih institucija u Prištini dobijemo odgovor kada će konačno sprovesti odluku sopstvene pravne instance o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, koja je doneta još pre šest godina, što je nedvosmislen pokazatelj odsustva vladavine prava, ponovo čujemo samo besmislene i neutemeljene zahteve“, naglašavaju iz ministarstva.

Manastir Visoki Dečani godinama je ugrožen i od 2006. godine nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, a i danas ga čuvaju vojnici Kfor-a.

„Zbog svega ovoga apsurdno je i licemerno kada tzv. Ministarstvo kulture u Prištini traži nekakav „povratak artefakata“ i iskazuje tobožnju brigu o kulturnom nasleđu. Kulturno nasleđe se ne stvara fabrikacijama i nasilnim prisvajanjem tuđeg nasleđa. Ponavljanje neće normalizovati prisvajanje“, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Takođe navode da su Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja posvećeni očuvanju kulturnog nasleđa svoje zemlje, ali i celog sveta.

„To se jasno vidi u našoj posvećenosti ciljevima i principima Uneska, međunarodnim konvencijama, kao i upornim podsećanjem na univerzalnu vrednost baštine. U skladu sa navedenim, Ministarstvo će nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari