Ministarstvo kulture osudilo napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu 1Foto: N1

Ministarstvo kulture oštro je osudilo napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu podignutu u 16. veku, koja, kako se navodi, predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja, a koja je tokom noći obijena a njena kancelarija opljačkana.

– Ovaj vandalski čin koji se dogodio samo nedelju dana nakon napada na Crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine.Posebno zabrinjava što počinioci ovakvih napada po pravilu ne budu pronađeni ni kažnjeni, što je deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dalje se dodaje da je „dodatno licemerno što su incidenti učestali upravo dok predstavnici Prištine uz pomoć svojih sponzora pokušavaju da se na silu, cinično i protivno svim principima i standardima uguraju u Savet Evrope, pri tome kršeći vladavinu prava i gazeći principe demokratije, slobode i osnovnih ljudskih prava“.

– Ministarstvo kulture ponovo apeluje na sve međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred nasiljem i reaguju na učestale i intenzivirane incidente – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari