Ministarstvo odbrane: Ima vojnika koji nisu iskoristili odmor, ali podaci sindikata nisu tačni 1Foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da nisu tačni navodi Vojnog sindikata Srbije (VSS) da 45 odsto profesionalnih vojnika nije iskoristilo godišnji odmor od prošle godine.

„Premda postoji određeni broj pripadnika vojske koji nije iskoristio godišnji odmor od prošle godine, procenti izneti u saopštenju sindikata su apsolutno netačni i preuveličani. Podsećamo da postoje zakonom predviđeni mehanizmi rešavanja ovog problema i da nijedan pripadnik Vojske Srbije u tom smislu neće biti oštećen“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je odbacilo i navode VSS-a da se vonicima ne plaća nadoknada za prekovremeni rad, navodeći da se takva vrsta rada beleži, obračunava i isplaćuje u skladu sa zakonom.

Dodali su i da je ocena sindikata da vojska nestaje i da se gasi „apsolutno netačna, neutemeljena i da šteti ugledu Vojske Srbije“, navodeći da je ona prepoznata kao najjača oružana sila u regionu.

Ministarstvo odbrane navelo je da pitanja poput popune Vojske Srbije i pozicioniranja sistema odbrane kao poslodavca na tržištu rada jesu legitimna i svaki predlog i pomoć, uključujući i onaj od strane sindikalnih organizacija, jeste dobrodošao, „ali samo ukoliko je konstruktivan i dobronameran“.

„Fluktuacija kadra je normalna pojava u svim sistemima, uključujući i vojni, a trenutna popuna Vojske Srbije obezbeđuje izvršenje svih njenih zadataka“, dodaje se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je ranije danas da zbog nebrige o potrebama pripadnika vojske i svakodnevnog mobinga, više od 45 odsto profesionalnih pripadnika vojske nije iskoristilo godišnji odmor od prošle godine, a oko 20 odsto čak ni odmor iz 2021. godine.

„Zanemarivanje i guranje problema pod tepih, godinama unazad, doveli su do toga da nam je vojska desetkovana, da je iz stroja u poslednjih pet godina otišlo preko 10.000 profesionalaca, a ono što nas dodatno opterećuje i veoma brine, je činjenica da će u naredne četiri godine i ovako nepopunjena vojska ostati bez više od 50 odsto trenutnog starešinskog kadra“, naveli su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari