Ministarstvo odbrane: Netačne i zlonamerne tvrdnje o stanju u Prihvatnom centru u Subotici 1

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da su „netačne i zlonamerne tvrdnje“ o lošim uslovima za smeštaj u Prihvatnom centru u Subotici, koji je Vojska Srbije (VS) obezbedila za prihvat lica koja dolaze iz inostranstva i za koja se sumnja da bi mogla biti zaražena korona virusom.

U saopštenju se navodi da je VS obezbedila sve uslove, a da se u to se uverio u detaljnom pregledu i zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je 22. marta posetio centar u Subotici i izjavio da u centru postoje „svi uslovi za smeštaj lica u skladu sa Pravilnikom“.

Televizija N1 prenela je danas da su srpski državljani koji su došli iz inostranstva upućeni u taj prihvatni centar, a da su tamo zatekli loše higijenske uslove.

Ministarstvo je dodalo je obezbeđen smeštaj u objektima zidanog i kontejnerskog tipa koji se greju na gas, sa tuševima, toplom vodom, i svim drugim uslovima za ličnu higijenu te podsetilo da je Centar proteklih godina bio korišćen za smeštaj migranata i kao takav često je kontrolisan od brojnih međunarodnih organizacija, „bez i jedne primedbe“.

„U uslovima vanrednog stanja i epidemije korona virusa nije realno očekivati da prihvatni centri imaju hotelske uslove. Nije previše očekivati od naših građana koje država Srbija dovozi iz celog sveta da u ovim teškim vremenima pokažu odgovornost i solidarnost sa svojom Srbijom“, ističe se u saopštenju.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa u svetu.

Oko 60 državljana Srbije koji su sinoć doputovali iz Pariza, najpre su odveženi u izbeglički kamp kod Subotice gde su bili izloženi najnehumanijih uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari