Ministarstvo odbrane Srbije: Dve vojne vežbe zajedno sa ruskim vojnicima uspešno izvedene 1Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici vojski Srbije i Rusije uspešeno su izveli vežbe „Slovenski štit 2021“ i „BARS 2021“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Vežbe su izveli pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije tokom ove sedmice.

Na vežbi „Slovenski štit“ uvežbavane su borbene radnje i postupci zajedničke grupacije PVO u operaciji zaštite strategijskog objekta od izviđanja i dejstva iz vazduha.

U okviru vežbe „BARS“ realizovana su uvežbavanja mešovitih posada lovačke avijacije i helikopterskih jedinica za izvođenje borbenih zadataka u dnevnim i noćnim uslovima.

Pripadnici 250. raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva su tokom vežbe „Slovenski štit“ izvršili bojeva gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru artiljerijskim i raketnim naoružanjem.

Izveli su gađanja i ciljeva na zemlji artiljerijskim naoružanjem.

Dodaje se da su „pogođene sve mete“.

„Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva su još jednom pokazali da su sposobni da odgovore na sve izazove savremenog ratovanja“, navodi se u saopštenju.

Letačke aktivnosti mešovitih posada na vežbi „BARS“, realizovane su u rejonima vojnih aerodroma u Batajnici i Lađevcima i poligona Pasuljanske livade.

Obeležili su ih zadaci kontrole i zaštite vazdušnog prostora, kao i traganja i spasavanja.

Prvi put su na vežbi učestvovali i helikopteri Mi-35.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari