Ministarstvo pozvalo pripadnike nacionalnih manjina da školuju decu na maternjem jeziku 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je danas pozvalo pripadnike nacionalnih manjina da u predstojećoj školskoj godini decu upišu na nastavu na maternjem jeziku.

To ministarstvo je u saopštenju navelo da je poziv uputilo povodom upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025.

Srbija je obezbedila celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od predškolskog do srednjoškolskog – osim na srpskom, na još osam jezika nacionalnih manjina.

To su albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rusinski, rumunski, slovački i hrvatski jezik, piše u saopštenju.

Obazovanje na tim jezicima se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica.

Za učenike koji ne pohađaju nastavu na maternjem jeziku omogućeno je pohađanje 16 izbornih predmeta, odnosno programa „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“.

Ovi izborni predmeti osim na osam jezika na kojima je omogućena celokupna nastava, izvode se i na bunjevačkom, vlaškom, makedonskom, nemačkom, romskom, slovenačkom, ukrajinskom i češkom jeziku.

Ministarstvo je podsetilo da pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju pravo da decu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Dodalo je i da „koristi priliku da podstakne i ohrabri pripadnike nacionalnih manjina da tu mogućnost bez ikakvih zadrški u celosti i ostvare“.

Celokupnu nastavu na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u tekućoj školskoj godini pohađa 45.683 učenika, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari