Ministarstvo pravde: Po izveštaju SE, Srbija rešila problem smeštajnih kapaciteta u zatvorima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija je u potpunosti rešila pitanje smeštajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama i nije više među zemljama koje imaju problem preopterećenosti, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope (SE), saopštilo je danas Ministarstvo pravde Srbije.

Direktor Uprave tog ministarstva za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je u saopštenju ocenio da je Srbija, zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste SE do 2020, rešila to važno pitanje.

„Izveštaj pokazuje da je Srbija postigla ‘zlatni standard’ i rešila pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država u Evropi koje godinama imaju veću naseljenost u zatvorima od Srbije, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Rumunije, Kipra, Grčke“, ukazao je Carević.

On je rekao da je posebna pažnja poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica.

Naveo je da su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u kazneno popravno zavodu (KZP) za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

„U svim ustanovama smo od 2012. imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu, posle 40 godina neulaganja, u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika“, naveo je on.

Dodao je da će Okružni zatvor u Beogradu od juna imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova.

U 2020. u KPZ Sremska Mitrovica izgrađen je moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika, naveo je on.

U saopštenju je ukazano “ da je u izveštaju SE za 2020. navedeno i da se nije desilo nijedno bekstvo iz zatvora „tako da se kazneno-popravne ustanove u Srbiji godinama unazad svrstavaju u evropske bezbedne zatvore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari