Ministarstvo pravde: Protestima zbog odluke VKS ugrožen položaj sudija 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde saopštilo je povodom današnjeg skupa advokata zbog dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o naplati obrade troškova kredita, da se osporavanjem te odluke protestima, „fizičkim obračunima i nasilnim pokušajima ulaska u zgradu suda“, ugrožavaju postulati položaja sudija, koji je utemeljen Ustavom Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, „koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije“.

Advokati su ranije danas na protestu „Ni korak nazad“ ispred Ustavnog suda Srbije poručili da mora biti povučena dopuna stava koju je doneo VKS, a koja se tiče sudskih sporova pokrenutih zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

VKS je ranije doneo odluku kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

„Nezavisnost sudske vlasti sastavni je element vladavine prava, koja predstavlja osnovu svakog demokratskog društva. Neprihvatljivim pritiscima na Vrhovni kasacioni sud urušava se integritet pravosudja u celini, te Ministarstvo pravde podseća da je dužnost svih da poštuju nezavisnost sudstva i da se stavovi suda ne mogu zauzimati na ulici, niti ih može zauzimati bilo ko drugi osim sudija“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Naglašeno je da je u tom smislu nedopustivo da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se gradjani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nadju u VKS-u, „što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza“.

„Ministarstvo pravde nastavlja da pruža podršku nezavisnosti sudstva i radi na jačanju nezavisnosti ove grane vlasti“, navelo je to ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari