Ministarstvo pravde: Srbija u grupi zemalja sa adekvatnim smeštajem za osuđenike 1Foto: Beta/MILOŠ MIŠKOV/MO

Republika Srbija nalazi se drugu godinu za redom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih osoba, saopštilo je danas Ministarastvo pravde, pozivajući se na poslednji izveštaj Saveta Evrope (SE).

„U skladu sa Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija 2012. godine se krenulo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata tako da danas raspolažemo sa potrebnim kapacitetima“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Carević je naveo da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da to pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2021. godine po kome veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija, Kipar, Grčka.

Carević je naveo da Ministarstvo pravde pokazuje punu posvećenost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23 i to ne samo u pogledu materijalnih uslova u kazneno-popravnim ustanovama, već i u pogledu humanog tretmana.

„Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije koronavirusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju čime je pokazala humanost i brigu za zdravlje osetljive populacije“, rekao je Carević, navodi se u saopštenju.

On je naveo i da je zbog pandemije Uprava, po prvi put, osuđenima omogućila da koriste „Skajp“ i „Vajber“ za komunikaciju sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške.

Carević je podsetio da je u novembru otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 osoba lišenih slobode.

U kazneno-popravnom zatvoru (KPZ) za žene je prošle godine započela izgradnja objekta za 220 osuđenica, čime će u potpunosti biti rešeno pitanje njihovog smeštaja u jedinom zavodu za osuđenice, pošto je zavod 2019. godine dobio moderan paviljon za 165 osoba.

Ministarstvo je navelo da u Okružnom zatvoru u Beogradu ovog meseca počinje renoviranje poslednjeg od ukupno 12 blokova, a planirano je da do kraja godine u najvećem zavodu u zemlji, u KPZ Sremska Mitrovica, počne izgradnja modernog paviljona za 200 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari