Od 1.760 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, juče su štrajkovali zaposleni u više od 1.100 obrazovnih ustanova, tvrde sindikati obrazovanja, dok u Ministarstvu prosvete ističu da je normalno radilo 1.106 škola. U jučerašnjem saopštenju Ministarstva se navodi da su u 662 škole (37 odsto) časovi skraćeni na 30 minuta, a da se u 79 odsto beogradskih škola nastava održavala normalno.

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je da mu je „drago što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto“. On je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo.

„Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi vlada, zbog čega je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju“, naveo je Verbić u saopštenju.

S druge strane, sindikati iznose sasvim drugačije podatke: u štrajku su 442 škole, članice Sindikata radnika u prosveti Srbije, 248 iz „Nezavisnosti“ i 311 iz Unije sindikata prosvetnih radnika. U Sindikatu obrazovanja Srbije kažu da tek prikupljaju informacije sa terena i da je prema informacijama sa trećine obrađene teritorije štrajkovalo 270 od 650 škola, koliko ih je u tom sindikatu.

– S obzirom da u jednom broju škola deluje po nekoliko sindikata i da se podaci dupliraju, mislim da je realna cifra da se štrajku odazvalo oko 900 škola u Srbiji. U manjem broju škola se zvoni na 30 i na 45 minuta, u većini je ceo kolektiv u zakonskom štrajku – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Razliku u podacima on objašnjava time da Ministarstvo obračunava i škole sa jednim do pet đaka koje nikad ne štrajkuju, a njih je oko 400. Brajković ističe da je među članovima SRPS-a najbolji odziv u Vojvodini, ali da je Beograd „podbacio“, jer direktori vrše pritisak na zaposlene, prete im otkazima i smanjenjem plate. Na pitanje da li takav odziv pokazuje slabost sindikata u prestoničkim školama, Brajković kaže da se u nekim školama direktori nisu menjali deset i više godina i da su za to vreme zaposlili pola kolektiva, pa sada ti ljudi ne smeju da štrajkuju. On dodaje da su direktori dobili instrukcije od školskih uprava i Ministarstva prosvete „da po svaku cenu razbiju štrajk“.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika navode da su časovi u gotovo svim školama u Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu skraćeni na 30 minuta. Odličan odziv je i u Nišu, Vršcu i Ivanjici…

Prema rečima Miodraga Sokića, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, u štrajku je 14 od 18 njihovih članica. Sokić za Danas ističe da u nekim školama zvono ne zvoni na 30 minuta, iako jedan broj prosvetara protestuje. Dodaje i da direktori manipulišu podacima, jer prijavljuju Ministarstvu da škola radi normalno ako manji deo zaposlenih drži časove po 30 minuta.

Pregovori ni na pomolu

Zasada nema odgovora koliko će štrajk trajati i kada će biti nastavljeni pregovori. Sindikati traže sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, od koga očekuju obećanje kada će biti donet zakon o platnim razredima. Bez obzira što je Ministarstvo prosvete najavilo nastavak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama zakona, iz sindikata poručuju da jedinstveni platni razredi za ceo javni sektor ostaju njihov ključni zahtev. Kako saznajemo, sutra počinju razgovori u Ministarstvu prosvete o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari