Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo novi paket za struju 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović učestvovala je danas u Beču na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice, na kojem su usvojeni ciljevi do 2030. u pogledu smanjenja potrošnje primarne i finalne enegije, korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, usvojen je i novi paket u vezi sa električnom energijom, koji će omogućiti tržišnu integraciju regiona u evropsko tržište po principu reciprociteta, a podržaće veću integraciju obnovljivih izvora energije i zelenu tranziciju.

Đedović je izjavila da će Srbija u narednom periodu završiti rad na strateškim dokumentima – Strategiji razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine i na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu.

Ona je podsetila Ministarski savet da prilikom implementacije usvojenih direktiva mora biti poštovan princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i zakonodavni okvir Srbije.

Evropska komesarka Kadri Simson rekla je da je na današnjem sastanku učinjen veliki napredak u unapređenju programa dekarbonizacije.

„Važno je da će paket električne energije, koji je danas usvojen, doprineti da se obnovljivi izvori energije integrišu u energetske sisteme. Nakon što se pravila implementiraju, ugovorne strane Energetske zajednice će imati potpun pristup tržištu električne energije u EU“, rekla je Simson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari