Ministarstvo spoljnih poslova potpisalo protokole o saradnji sa 15 fakulteta 1BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predstavnici 15 fakulteta sa šest državnih univerziteta potpisali su danas protokole o saradnji Ministarstva spoljnih poslova i tih visokoškolskih ustanova.

Protokoli su potpisani sa Ekonomskim, Pravnim, Fakultetom organizacionih nauka, Fakultetom političkih nauka i Filološkim fakultetom Univerziteta u Beograd.

Protokole o saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova potpisali su i  Ekonomski, Pravni i Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta u Nišu, Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

Na potpisivanju u Ministarstvu spoljnih poslova, kako je saopšteno, Selaković je zahvalio prisutnim predstavnicima akademske zajednice, istakavši da su fakulteti sa kojima su danas potpisani protokoli, prvi sa kojima se uspostavlja taj vid saradnje.

On je dodao da je određeno da po 10 najboljih studenta završnih godina tih fakulteta bude primljeno na stručnu praksu u Ministarstvo, ukupno njih 150 sa ciljem da se, kako je dodao,“od tih studenata stvori kadar koji bi počeo da radi u MSP, ali i jednog dana da baš oni budu u redu donosilaca odluka u MSP, i Srbiji“.

Selaković je rekao da je ovo pokazatelj koliko je važna spona države i državnih univerziteta, ali je dodao da neće biti ostavljeni po strani ni oni univerziteti čiji osnivač nije Republika Srbija.

„Danas je naša država osnivač šest univerziteta, čija je misija obrazovanje mladih ljudi i bavljenje naukom, ali izvorna ideja da se obrazuju oni koji će voditi Srbiju ne sme nikada da se izgubi“, rekao je Selaković.

Ministar je rekao i da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete biti omogućeno studentima iz najudaljenijih mesta da u toku stručne prakse imaju smeštaj u nekom od studentskim domova u Beogradu.

„Želimo da poboljšamo kvalitet kadrova u MSP i da se bavimo strateškim kadrovskim planiranjem“, rekao je Selaković i dodao da je današnje potpisivanje samo je jedan od koraka kojim se gradi novi imidž Ministarstva spoljnih poslova.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković rekao je da je inicijativa za potpisivanje protokola o saradnji koja je potekla od Ministarstva spoljnih poslova velika stvar pre svega za studente, ali i za same fakultete društveno-humanističkog profila.

„Drago nam je što su potpisani protokoli koji će doneti višestruku korist. Naši studenti će moći da obavljaju praksu, imaće priliku da se zaposle u Ministarstvu, a i MSP će dobiti i najbolje kadrove“, rekao je Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari