Ministarstvo sutra podnosi krivičnu prijavu protiv više od 10 osoba zbog nesreće u rudniku Soko 1Nesreća u rudniku Soko: Foto Beta

Ministarstvo rudarstva i energetike predaće sutra Višem javnom tužilaštvu u Nišu, krivičnu prijavu protiv 10 osoba zajedno sa svim informacijama i dokumentacijom kojima raspolaže o nesreći koja se 1. aprila 2022. godine dogodila u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje.

Cilj je da se još jednom ispitaju sve okolnosti nesreće u kojoj je osam rudara poginulo, a 20 povređeno, i da se utvrdi puna istina o tom događaju, navodi se u saopštenju koje je ministarstvo danas prosledilo.

Rudarski inspektor koji je ispitivao uzroke nesreće u skladu sa zakonskom obavezom podneo je tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu obrazloženi izveštaj i zapisnik o inspekcijskom nadzoru sa brojnom dokumentacijom i dokazima.

Tužilaštvo u Aleksincu donelo je odluku kojom je utvrđeno da „nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog pogibije rudara“, a ministarstvo navodi da su mediji preneli da je Republičko javno tužilaštvo naložilo da se ta odluka ispita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.