Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izdalo uputstvo za preregistraciju vozila 1Foto: Pixabay/Mesut Toker

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izdalo je uputstvo za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice, preneo je danas portal Kossev.

U uputstvu se detaljno navode uslovi i potrebna dokumentaciju za preregistraciju vozila sa PR, KM, PZ, GL, UR, PE i DA ili ĐA na RKS.

Preregistracija će se obavljati u centrima za registraciju vozila u mestu prebivališta vlasnika koji će biti u obavezi da srpske tablice preda tom centru. U slučaju da je vozač izgubio tablice, za preregistrovanje biće mu potreban izveštaj iz policije.

Kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu da obave preregistraciju na tablice RKS.

Prema toj odluci, rok za preregistraciju vozila sa tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE i DA ili ĐA na RKS biće od 1. avgusta do 30. septembra i on se neće produžavati.

Takođe, prema toj odluci, a i prema administrativnom uputstvu, pravo na preregistraciju imaće vlasnici vozila koji su imali srpske registracije od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022.

U uputstvu se navodi i da je vlasnicima ovih vozila za preregistraciju potrebno uverenje o registraciji vozila, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, polisa osiguranja, kosovska lična karta, važeća vozačka dozvola (nije navedeno i koja) i dokaz o plaćanju putne i ekološke takse.

Naglašava se da oni vlasnici koji već poseduju uverenje o registraciji sa važećim rokom, nisu u obavezi da izvade novo, već mogu priložiti to, kao i da će sva vozila registrovana prema uputstvu podleći procesu provere, tako što će Centar za registraciju vozila poslati skeniranu kopiju dosijea registracije vozila Direkciji za registraciju vozila u okviru Agencije za civilnu registraciju.

U dokumentu nije navedeno koliko će one koji se odluče da preregistruju vozilo koštati da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari