Ministarstvo pravde nije nadležno za kladionicu u kruševačkom sudu 1foto Bojan Bjelanović

U zgradi kruševačke Palate pravde odnedavno je smeštena kladionica, ali po rečima nadležnih iz Ministara pravde, oni nemaju veze sa tim niti mogu da utiču da se sporni objekat ukloni. Kako kažu, vlasnik „spornih prostora“ je grad Kruševac, a ne ministarstvo.

Podsetimo, list Danas je pisao o tome kako je u zgradi u kojoj su smešteni Viši i Osnovni sud kao i Više i Osnovno javno tužilaštvo, nedavno otvorena – kladionica.

Kruševački advokat Bojan Bjelanović javio se Danasu pre mesec dana ukazujući na ne samo bizarnu već i na nezaknitu činjenicu da se u zgradi suda nalaze prostorije za klađenje. Međutim, sudije i tužioci iz ovog grada su ostali nemi, te kladionica radi nesmanjenim intenzitetom.

Nakon pisanja našeg lista, oglasilo se Ministarstvo pravde navodeći da ono nije nadležno za lokale koji se izdaju u zakup na prvom spratu kruševačke Palate pravde.

Kako navode iz ministarstva, Zakonom o igrama na sreću propisana je obavezna udaljenost kladionica od obrazovnih ustanova (srednjih i osnovnih škola) ali ne i od pravosudnih organa, te Ministarstvo pravde „nije moglo da reaguje u konkretnom slučaju kako bi iselilo kladionicu iz pomenutog objekta“.

Iz Ministarstva pravde ističu kako rade na novom projektu, izgradnji Palate pravde u Kruševcu koja će se prostirari na 11.500 metara kvadratnih, u koju će isključivo biti smešteni pravosudni organi. Početak izgradnje očekuje se, kako najavljuju, u toku 2022. godine.

Nakon otvaranja kladionice u zgradi suda, advokat Bojan Bjelanović rekao je za Danas da su sudije i tužioci zgroženi, u neverici sležu ramenima, ali da je je na otvaranju kladionice bio muk.

– Sudije su se naučile redu, te je sada potpuno isključena mogućnost da sudija, pre nego što progovori, pre svega ne pomisli na sebe, na svoju okolinu i da se zapita da li će se njegovo mišljenje nekome svideti ili neće, odnosno da li će neko zameriti sudiji na hrabrosti prilikom primena prava i pravičnosti, proklamovanih u uvodu Ustava – naveo je Bjelanović.

Povodom činjenice da se u međuvremenu ništa nije promenilo, naš sagovornik ističe da se „duboko izvinjava Ministarstvu pravde“ te da niej znao da Ministarstvo “ nije moglo“ ništa da učini povodom novonastale situacije.

– Ostaje nada da će novoplanirana zgrada Palata pravde u Kruševcu, koja će se inače nalaziti na „livadi“, biti otvorena pre nego što naša država, u jednom trenutku koji ne zavisi puno od suda, bude legalizovala opojne droge, po ugledu na EU. Po ugledu na kladionicu, nije nezamisliv scenario da prodavnica opijata, za dobru kiriju izda dozvolu za prodaju opijata – kaže Bjelanović.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, nedavno je istakao za Danas da je ovako nešto moguće samo u državi sa razorenim sistemom vrednosti.

– Kad bi hteli da se našalimo, moglo bi se reći da je otvaranje kladionice u zgradi pravosudnih organa nešto što je logično, sasvim primereno realnom stanju našeg pravosuđa. Kod nas, sem ako ste pripadnik vladajuće “elite” ili njoj bliski, uspeh u pokušaju da se dođe do pravde sve manje zavisi od zakona i podrazumeva mnogo sreće. Tako da zaista aoscira na kladionicu – ocenjuje Šabić.

On naglašava da iako bizarna, stvar ni slučajno nije za šalu.

– Takve doslovno karikaturalne, tragikomične situacije, zamislive su i moguće samo u zemlji sa teško narušenim, praktično razorenim sistemom vrednosti – zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari