Ministri se testiraju na male boginje

Ostavite komentar


  1. Za budućnost je dovoljno ispoštovati preporuke Svetske zdravstvene organizacije: da bi male boginje bile eliminisane treba da je pokrivenost drugom dozom vakcine bar 95% među decom do 14 godina. Ali sada, kada je u Srbiji neubičajeno veliki broj obolelih od malih boginja (i za to oboljenje enorman broj slučajeva sa smrtnim ishodom) nadležni organi se ne snalaze u pogledu pravovremenog dijagnostikovanja, lečenja oboljenja i strogog kontrolisanja epidemijskih žarišta, što liči na nečinenje i nemanje volje (možda i mogućnosti) da se složen problem reši, možda ukazuje i na neznanje. Da li su nadležni organi zaista preduzeli adekvatne protivepidemijske mere ako su od oktobra 2017. do sada u Srbiji registrovana 4.292 slučaja malih boginja, a način na koji su zaraženi oboleli utvrđen kod pacijenata u Beogradu je da je najveći broj njih morbile dobilo u nekoj medicinskoj ustanovi (ako izuzmemo Vladu Srbije) i da je reč o pacijentima, lekarima i drugim zdravstvenim radnicima?

  2. A u klinickom centru 50 obolelih i nikom nista, najavljeno vakcinisanje zdravstvenih radnika jos pre mesec i po dana, od tada se nista nije promenilo! Evo dokaza koliko njih zabole za narod, samo kad je njihovo d… e u pitanju onda se odmah resava. Hvala vam sto brinete, zato cemo i da odemo svi a vi se lecite ovde medjusobno…

    1. Zdravstveni radnici uopšte nisu zaštićeni i izloženi su stalnom riziku (oni koji nemaju imunitet, što naravno nije utvrđeno u svim zdravstvenim ustanovama). Pri tome infekcija koju dobiju na radnom mestu se tretira kao povreda na radu, za šta država treba,kada su ispunjeni uslovi, da plati odštetu. U takvim uslovima haosa, zdarvstveni radnici imaju pravo i da odbiju određene situacije izloženosti riziku bez kršenja Hipokratove zakletve. Uostalom u uslovima epidemije, kojih god da je razmera, osnovni princip je prekid lanca širenja infekcije i smanjivanje broja inficiranih na minimalan broj.

  3. Да нису вакцинисани и да су на време (као деца) преболели дечију болест, мале богиње, били би доживотно имуни.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.