Mirjana Miočinović tužila grad Suboticu 1Foto: Wikipedia/Goldfinger (Ilustracija)

Supruga preminulog pisca Danila Kiša pokušala je u prethodnom periodu pravnim putem da zaštiti autorovo nasleđe od političke eksploatacije, saopštila je njena pravna zastupnica Katarina Kostić, a preneo je Peščanik.

Kostićeva piše da je gospođa Miočinović kao nosilac moralnih prava Danila Kiša podnela tužbu 6. avgusta protiv grada Subotice za utvrđene povrede autorskog moralnog prava na suprotstavljanje nedostojnom iskorišćavanju dela u vezi sa povredom prava ličnosti sa predlogom da sud odmah, s obzirom na nastupanje povrede 1. septembra 2019. godine, odredi privremenu meru i zabrani gradu Subotici da sprovede dodelu priznanja sve dok se sudski postupak pravnosnažno ne okonča.

U tužbi je, između ostalog, navedeno da bi i „pokojni književnik dodelu predmetnog priznanja u postojećim političkim uslovima tumačio isključivo kao političku manipulaciju, te da ne bi prihvatio dodelu bilo kog priznanja ili počasti od strane bilo kog organa vlasti u Srbiji, budući da autorov celokupni život i pogled na svet izražen kroz njegova dela stoje u nesavladivoj opreci sa svim što čine, zastupaju i predstavljaju trenutne vladajuće strukture u Srbiji.“

Ipak, sud je odbio donošenje privremene meru sa obrazloženjem da nisu podneti dokazi „da je odluka o dodeli priznanja doneta radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama“. I iako su zastupnici gospođe Miočinović podneli žalbu, po njoj nije odlučeno do 31. avgusta kada je grad Subotica dodelio priznanje „Počasni građanin grada Subotice“ Danilu Kišu, koje je 2019. na uručeno Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ iz Subotice. Kako je saopšteno, sudski postupak po tužbi Mirjane Miočinović je i dalje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari