Mirko Vičević: Vaterpolista po rođenju 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kada je pre nekoliko nedelja preuzimao prvi tim Crvene zvezde, najtrofejniji vaterpolista Crne Gore i njen jedini predstavnik u Kući slavnih u vodenim sportovima, Mirko Vičević, otvorenog srca i uma je došao u Beograd, među svoje brojne srpske prijatelje iz prošlosti.

Ne sluteći da će ga terati navijači „rođenog“ kluba, uz poruku „Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“.

– Jedan od prvih poteza Vaterpolo akademije Kataro bilo je bratimljenje sa Crvenom zvezdom. Razmenjivali smo mlađe kategorije, stalno bili u kontaktu, pratili međusobne uspehe i poraze… Nisam bio ovde, ali sam bio upućen u klupska dešavanja, znao sam šta crveno-beli žele i kuda idu, pa sam spremno prihvatio poziv da postanem njihov trener. Sa primarnim ciljem da ih ostavim u Ligi šampiona – objasnio je 53-godišnji Kotoranin i ponosni Bokelj, starijim ljubiteljima sporta poznat i kao jedini Hrvat koji nije otišao sa priprema reprezentacije nekadašnje SFRJ za Evropsko prvenstvo 1991. godine, što je platio otkazom u splitskom Jadranu.

Pre nego što je navukao kapicu „male“ Jugoslavije, potonji kapiten ekipe nezavisne Crne Gore osvojio je olimpijska, svetska i evropska zlata sa „plavima“, uz gomilu drugih medalja, u čemu mu je društvo neko vreme pravio i rođeni brat Željko, ali se delijama zamerio stvarima van bazena.

„Kada će se i da li će se konačno ljudi iz SD-a dozvati sebi da ne prave ovakve stvari? Za trenera vaterpolo kluba Crvena zvezda je doveden čovek koji je Hrvat iz Crne Gore, koji ništa lepo o Srbima nije imao da kaže, koji je uradio mnogo toga, ali nijedna stvar nije bila u korist naše zemlje, štaviše. I pitamo ljude prvenstveno iz vaterpolo kluba da li su normalni da dovode takvog čoveka da trenira naš klub? Koliko god delije ne pratile vaterpolo (a dobrim delom jer i oni igraju „Jadransku ligu“), ipak ovakve stvari ne mogu da prođu tek tako niti će!“, poručeno je klupskoj upravi putem delije.net, a njihova reč se sluša ne samo na dorćolskom bazenu nego u celoj državi.

Bez konkretnih dokaza povedena je hajka protiv ekspredsednika Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru i viđenog člana Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Očigledno ne mareći za znanje, iskustvo, silne igračke klupske trofeje sa Primorcem, Brešom, Savonom, Jadranom, Barselonom…, trenerske uspehe sa Katarom i selektorska dostignuća sa mladim selekcijama Crne Gore, kažu, dobrog čoveka čiji su deda, pradeda, otac i stric bili cenjeni vaterpolisti, a jedno od troje dece mu pliva u istim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari