Mirković: Prirodni porođaj nema zamenu 1Foto: Privatna arhiva

„Prirodni porođaj nema zamenu. Carski rez je hitna hirurška intervencija koja se sprovodi određenim indikacijama“, rekla je prof. dr Ljiljana Mirković, predsednica Organizacionog odbora Šestog evropskog kongresa (ECIC), koji je počeo večeras u Beogradu.

Kada je reč o porođaju carskim rezom, profesorka Mirković sugeriše da on nije nimalo bezazlen.

„Svaka sledeća trudnoća može da se zakomplikuje, češće se umire posle carskog reza i to osam puta zbog krvarenja, infekcija. To je dokazano. Jasno je da deca imaju više autoimunih bolesti, a neke studije povezuju kognitivne poremećaje dece, autizam, sa carskim rezom“, kaže doktorka naznačivši značaj porođaja prirodnim putem.

U našoj zemlji 30 odsto porođaja izvršeno je carskim rezom dok je preporuka Svetske zdravstvene organizacije 10-15 odsto. Uporedivši to sa periodom od pre dve ili tri decenije, profesorka Mirković kaže da je mnogo manji procenat porođaja bio vršen tada carskim rezom, svega 8 do 9 odsto.

„Promenilo se to da imamo bolju anesteziju, bolje antibiotike a napredovala je tehnika“, kaže profesorka dodavši da je porast broja carskih rezova podstakao gubljenje rutine akušerstva porađanja žena vaginalno.

Najvažniji evropski skup posvećen porođaju počeo je večeras i trajaće do 11. marta u Beogradu. Najveći broj predavača došao je iz nordijskih zemalja koje su rangirane kao najbolje u pružanju nadzora u porođaju.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Tamare Vučić, supruge predsednika Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari