Miroslav Tomašević: Čovek struke 1Foto: printscreen pink

Skoro dva meseca nakon što je Milorad Grčić, zbog kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje podneo ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, republička Vlada je izabrala njegovog naslednika.

To je Miroslav Tomašević dosadašnji izvršni direktor za proizvodnju energije, od sada vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Danas je u više navrata pisao da će upravo on biti određen za Grčićevu zamenu iako su u opticaju bila i imena Vladimira Markovića, izvršnog direktora za razvoj strateških projekata u Elektroprivredi Srbije i Vladimira Orlića, potpredsednika Srpske napredne stranke.

Spekulisalo se da se rukovodstvo vladajuće stranke premišlja koje bi rešenje na funkciji vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije bilo najbolje za interese stranke i da su se ipak nakon početne orijentacije da to bude Miroslav Tomašević kasnije u igri našli i drugi kandidati.

Za Vladimira Markovića se tako tvrdilo da je imao podršku bivšeg direktora Milorada Grčića.

Dobri poznavaoci zbivanja u Elektroprivredi Srbije odluku da Tomašević postane direktor ocenjuju kao pobedu struke nad nakaradnom „logikom“ postavljanja partijskih kadrova na čelo javnih preduzeća.

Zbog prakse da mu šefuju nestručni i nekvalifikovani kadrovi elektroeneretski sistem Srbije je platio ceh u decembru prošle godine kada se suočio sa jednom od najvećih kriza u svom postojanju.

S obzirom na to da je „vrag odneo šalu“ novi eksperiment sa partijskim čovekom, poput Grčića, na čelu EPS-a bio bi luksuz koji nije mogao biti priušten i izbor je pao na profesionalca, što Miroslav Tomašević definitivno jeste.

Upućeni tvrde da je nakon Grčićeve ostavke upravo Tomašević operativno rukovodio preduzećem i da je jedan od najzaslužnijih što posledice kolapsa po Elektroprivredu Srbije nisu bile još veće od zabeleženih. Kolege za njega tvrde da je dobar inženjer koji se razume u svoj posao, a inače je dugo već u preduzeću i ima sve neophodne stručne kvalifikacije za poziciju direktora.

O njegovom profesionalnom angažmanu veoma pozitivno mišljenje ima i aktuelna ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Inače, Tomašević je bio jedan od kandidata za direktora EPS-a i 2017. godine, ali je tada na tu poziciju izabran Milorad Grčić, što je nesumnjivo bila velika greška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari