Mitropolija: Crkva koju Đukanović naziva CPC nikad nije bila autokefalna

Ostavite komentar


  1. Sad ce SPC da gradi drzave po svom uzoru posto nije bas uspela pravljenju Velike Srbije.
    Crna Gora je suverena samostalna drzava sa narodom koji sebe zovu Crnogorci-znaci nisu ni srbi ni milogorci…..
    Sto se to prije sazna bojle za sve

    1. Ako termin „Velika Srbija“ vezujete i za licnosti koje su obelezile poslednjih 30 godina, onda ne mozete da u taj kontekst ne stavite i imena kao sto su: Slobodan Milosevic od Milosevica iz Lijeve Rijeke, Radovan Karadzic, od durmitorskih Karadzica , nekada najveceg Srbina Mila Djukanovica iz Niksica… Nikada niste nista procitali u novinama o nekom nasilnom „Srbijancu“ u Crnoj Gori, a suprotnih primera je bezbroj. Pozdrav od Srbina poreklom iz Crne Gore.

      1. Чекај, бре, Горане! Шта би ономад с оном србијанском младицом што је претила судкињи у сред суднице па зарадила притвор због које су касније по београдској вароши закукавали због „насиља над Србима“?! Оно стоји да је ових других случајева без сумње много више, али будите реални – који би то па Србин одлазио у Црну Гору да тамо тренира улично насиље? Какав би то подухват па био да неко запали с Вождовца да би био највећи мангуп у Беранама?!…

        1. Reč je o potpunom izvrtanje istine. Crnogorci su uvek bili ti koji su prihvatali nove ideologije i u njih slepo verovalii pritom se dokazivali da su veći papa od pape. Samo par primera: posle doseljavanja Crnogoraca u Vojvodinu i prihvatanjem nove komunističke religije zapaljene su sve crkve u tim mestima. Najveći broj Golootocana koji su se većinom na njemu našli potkazivanjem komšija i prijatelja potiče iz Crne gore. Đorđe Božović Giška , Arkan, skaljarski klan, kavacki klan, beranski klan, Šarići, Jovo Kapičić, Milovan Đilas, … I najveći mafijaš od svih njih Milo bivši velikosrbin Djukanovic. Nemojte molim Vas o srbijanskim osvajačkim pretenzijama. Crnogorci su ljudi krajnosti. Ili su ekstremno dobri (kojih je većina) ili su ekstremno loši.

  2. Na Autokefalnosti mogu da apliciraju sve nacionalnle Pravoslavne crkve, koje su u imale bar jednog poglavara u svojoj istoriji, koji je imao zvanje Crkvenog Verodostojnika – ARHIEPISKOP, navedite mi ime bar jednog Crkvenog Verodostojnika Crnogorske Pravoslavne Crkve, koji je imao zvanje Arhiepiskop, ako me činjenično bilo ko ubedi da grešim, prvi ću biti ma ovom svetu koji će se zalagati da se prizna CPC.

    1. U SFRJ postojale su armijske oblasti osim sto je u CG gdje je formiran titogradski korpus. Ovo iz razloga velicine Republike i broja stanovnika. Ipak, na celu korpusa bio je general. Analogno tome, CG nikad nije imala kapacitet da bude arhiepiskopija. Na njenom celu je uvijek bio vladika. Sve CG vladike nosile su bijelu kamilavku, sto Znaci da su bili poglavari crkve. Ipak treba razabrati formu od sustine. Sadasnji vladika Risto ni u snu ne smije da pomisli da sravi bijelu kamilavku.

  3. Prvo, po Ustavu Crnogorske pravoslavne crkve iz 1903. i Ustavu Kraljevine Crne Gore iz 1905. CPC je autokefalna i sva crkvena imovina u Crnoj Gori pripada njoj (naravno, i manastir Ostrog). Drugo, osnivanje Srpske pravoslavne crkve je počelo ukazom kralja Aleksandra 1921. i dovršeno Zakonom o SPC 1926. kojima su objedinjene sve tadašnje pravoslavne mitropolije u Kraljevini SHS. Treće, Mitropolija crnogorsko-primorska je osnovana 1931.

    1. Da li je tada Ustav Crnogorske Pravoslavne Crkve Aminovala (Prihvatila) Vaseljenksa Partijaršija ? ? ?, elementarna Ligika i pitanje, da li je tada Vaseljenska Ptraijaršija Kanonizovala Ustav CPC ? ? ?, ako postoje činjenični bar jedan dokaz, ponavljam prvi ću biti na ovom svetu da se prizna CPC.

      1. Carigradski patrijarhat, kao majka pravoslavne vaseljene (vaseljenski patrijarh je, kao “prvi među jednakima”, najviši dostojanstvenik Pravoslavne crkve), izričito je, službeno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U službenom dokumentu: „Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava“ (Sintagma), koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna. Takođe, na osnovu ovog dokumenta, koji predstavlja priznanje autokefalne mitropolije crnogorske, Carigradska Patrijaršija zahteva od nje da poštuje kanonska pravila i ne širi svoju aktivnost izvan političkih granica Crne Gore!…

        1. Ralis i Potlis koji su pisali Sintagmu su iz ruske verzije prepisali deo o Arhiepiskopu Petru. Uz njegovo ime stoji EGZARH Pećke Patrijaršiješto znači. Ni jedan egzarh nije bio na čelu autokefalne crkve. Pa to se i iz dela Njegoša vidi valjda,to bi trebalo da znate. Nosili su bijelu panakamilavku jer je to bila čast ukazana od ruske pravoslavne crkve. Opet,nema veze sa autokefalnošću.

  4. Ako je Crna Gora nezavisna ne vidim razlog da i njihova crkva to bude!

  5. Ne vidim gde je problem. Možda i nije nikada bila autokefalna, ali biće, to je valjda najvažnije. Ako vam je Milo rekao da će biti, ona je to već, samo nam još ne smeju kazati. Jedino je bitno da tamo Amfilohije ne zavađa narode, sve drugo će da ide k’o po loju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.