Mitropolit Joanikije o patrijarhu: Porfirije ide stopama svetog Save 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je, na sabornom skupu u manastiru Savina u Herceg Novom, danas ocenio da je mitropolit Amfilohije u duhovno opustošenoj Crnoj Gori za samo tri decenije proizveo takve plodove u pravoslavnim hrišćanima da oni u crkvu sada primaju svakoga, „bez obzira ko i kako sebe naziva“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je na doksologiji, kojoj su prisustvovali crkveni velikodostojnici, predstavnici države, diplomatskog kora i vernici, da patrijarha srpskog Porfirija „dočekujemo kao svetog Savu“.

Obeležavamo dvostruki praznik, dodao je, slavu manastira Savina Uspenje presvete Bogorodice, kao i 640. godišnjicu osnivanja Herceg Novog.

Porfirije ide stopama svetog Save i „oprisutnjuje ga među nama“, naveo je Joanikije, ističući da se svetitelj raduje „jer vidi da njegov naslednik“ vodi srpski narod putem spasenja.

Porfirije je, obraćajući se Srbima, Crnogorcima i svim drugima „sabranim u ovom manastiru“, rekao da prolazimo i kroz blagodatne trenutke i kroz iskušenja, a da je jubilej Herceg Novog značajan za Crnu Goru, Hercegovinu, SPC i naš narod, gde god da živi.

Naglasio je da su se na doksologiji u manastiru Savina sabrala bogata osmovekovna istorija SPC, na čelu sa svetim Savom, hramovi i manastiri „od Pećeke Patrijaršije, majke svih crkava, Sremskih Karlovaca, gde su se posećivali crnogorski, cetinjski mitropoliti, sve do Beograda, i dalje do prekomorskih zemalja“.

Kako je rekao, izuzimajući možda Hilandar, proslavlje svetog Save je najizrazitije od svih naših krajeva upravo u Boki Kotorskoj, gde se na malom prostoru nalazi najveći broj hramova posvećen ovom svetitelju, o čemu svedoče i brojni toponimi.

„Osnivanjem Zetske arhiepiskopije utemeljio je ono što jesmo i bićemo i usadio je Hristov kosmopolitiski duh, a ne samo toleranciju prema drugom i drugačijem“, kazao je Porfirije i naveo da upravo zato u Boki postoji razumevanje sa rimokatolicima i svima drugima.

Kroz svetosavski i kosovski, vidovdanski pravoslavni zavet gradimo suživot sa drugim narodima, a ti zaveti su i putokazi narodu da istraje u svim burama svetske istorije, poručio je Porfirije.

„Mitropolit Amfilohije je u duhovno opustošenoj Crnoj Gori zaorao duboku brazdu i posejao kvalitetno seme Jevanđelja, koje je za samo tri decenije dalo plodove u dušama pravoslavnih hrišćana, koji uz ljubav i strpljenje čine da prime sve i svakoga u crkvu, bez obzira ko kako sebe naziva i bez obzira na jedno, drugo i treće“, zaključio je Porfirije.

U manastiru Savina u toku je liturgija koju predvodi patrijarh.

U čast njegovog dolaska, u Herceg Novom je razvijen transparent: „Ponositu srpsku Boku danas sunce sreće grije, dobro doš’o međ’ Novljane, sveti oče Porfirije“.

Srpska omladina Herceg Novog i Boke postavila je na ulazu u manastir Savina transparent: „Dobrodošli u srpsku Boku, patrijarhu SPC, vaša svetosti Porfirije“.

Patrijarh je ranije danas stigao u Tivat, gde su mu putinici i zaposleni prilazili za blagoslov, a na aerodromu su ga dočekali predsednik tivatske opštine Željko Komnenović i potpredsednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur.

U nedelju u 9:00 časova održava se sveta arhijerejska liturgija, a za popodne je predviđena litija sa ikonom presvete Bogorodice, rečeno je na doksologiji.

Lokalni portali za sutra uveče najavljuju promociju izabranih dela nekadašnjeg mitropolita SPC Amfilohija.

Poseta Patrijarha Porfirija završava se 29. avgusta svečanom akademijom povodom 640. godišnjice osnivanja Herceg Novog, koja će biti održana na Kanli kuli pod nazivom „Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari