Mlada teniserka iz Subotice osvaja turnire bez izgubljenog seta 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na mladima svet ostaje, a ako ostaje na takvima kao što je Lana Virc, članica Teniskog kluba “Spartak” iz Subotice, možemo sa sigurnošću da kažemo da je pred srpskim tenisom svetla budućnost.

Lana Virc će ove godine proslaviti 15. rođendan, a iza sebe već ima oko 40 trofeja sa domaćih i međunarodnih takmičenja, te se potpuno zasluženo nalazi na prvom mestu teniske rang liste u Srbiji za igračice do 16 godina.

Njen poslednji nastup na Otvorenom prvenstvu Beograda, turniru prve kategorije za igračice do 16 godina, malo je reći da nije prošao ne zapaženo, jer ne samo da se u rodni grad vratila sa peharom, već je do njega stigla bez da prepusti jedan set koleginicama s druge strane mreže.

“Ja to prvo uopšte nisam ni registrovala, dok nisam videla da sam osvojila turnir bez izgubljenog seta”, priča svoje utiske ova mlada teniserka.

“Nije mi to toliko bilo važno, jer nekad više volim da pobedim u tri teška seta, nego u dva laka. Lepši je osećaj, jer ste jako dugo igrale, obe ste se borile i na kraju, ti pobediš. Jedan meč na ‘Spartaku’ na Međunarodnom turniru do 14 godina u četvrtfinalu sam igrala protiv jedne Ukrajinke četiri i po sata i na kraju sam pobedila, pa je onda stvarno bilo lepo”, kaže Lana.

Zaljubivši se u beli sport na “prvo gledanje”, Lana je na teniski teren prvi put zakoračila sa pet godina, od kada je članica Teniskog kluba “Spartak” iz Subotice.

“Gledala sam tenis na televiziji i svidelo mi se. Onda sam otišla na nekoliko treninga i nastavila sam da idem i od tada nisam prestala”, zadovoljno će Lana.

A da je pred njom ispunjena karijera, moglo se naslutiti nakon nastupa na prvom turniru u Kikindi 2016. godine, kada je osvojila prvo mesto i do sada, kako kaže, po veličini najveći trofej u svojoj kolekciji.

Nakon ovog, policu u kući polako su počeli da popunjavaju pehari i sa ostalih takmičenja, a prošle godine je po prvi put zaigrala i za reprezentaciju Srbije, sa kojom je na Evropskom prvenstvu osvojila drugo mesto, a na Svetskom prvenstvu četvrto mesto za igračice do 16 godina.

“Bilo je jako lepo igrati za reprezentaciju, zato što sam igrala sa jako dobrim igračicama Teodorom Kostić i Miom Ristić, koja je osvojila pojedinačno Evropsko prvenstvo te godine. Drugačije je, jer imaš osećaj da ako izgubiš, da su zbog tebe izgubili i, naravno, veći je pritisak, ali se nekako smirim i pokušam sebi da objasnim da nisam kriva i da ako izgubim, svako može da izgubi nekad”, kaže naša sagovornica.

Mlada teniserka iz Subotice osvaja turnire bez izgubljenog seta 2
Foto: Privatna arhiva (Lana Virc)

Upravo je sport naučio Lanu kako da se nosi sa porazom, jer dok je bila mlađa, kaže da joj je teško padao, dok je danas tuga zbog izgubljenog meča brzo prođe i može da se vrati svojim obavezama bez teškoća.

“Navikneš kad izgubiš da ne treba da se predaš, nego da nastaviš još više da radiš”, ističe Lana.

“Mislim da je sport važan da se trenira i zbog zdravlja i, naravno, ako voliš, jer sportom stičeš jako dobru disciplinu. Ja sam disciplinovana, od pete godine svaki dan idem na trening i nikad ih ne propuštam”, dodaje.

Tu disciplinu promenjuje i na terenu, jer se fokusira na to da što bolje igra i uvidi slabe tačke svojih rivalki.

“Najvažnija je glava, odnosno psiha, i fizička sprema. Nekad ima nekih stvari koje mogu da te izbace iz takta, na primer, da je lopta bila u autu, a sudija presudi da je bila u terenu ili da te protivnik provocira. Svašta nešto može da bude, zato je važno biti stabilan”, naglašava mlada teniserka.

Ipak, Lana ne zaboravlja ni da se, kako i sama kaže, “igra po terenu”, zbog čega njen stil krase voleji, kratke lopte i česti izlasci na mrežu.

Kako objašnjava, nekada više voli da brže završi poen, nego da drži duge razmene, a to ne bi mogla bez dobre tehnike.

“Možda je najteže savladati tehniku, jer ako nemaš dobru tehniku, neće ti ni udarci biti dobri, a možeš i da se povrediš ako ti nije dobra tehnika. Jako je nezgodno, jer ako dva milimetra pomeriš zahvat, sve se pokvari i ne bude više kao što je bilo”, kaže Lana.

Mlada teniserka iz Subotice osvaja turnire bez izgubljenog seta 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Iako su povrede sastavni deo spota, Lana kaže da je do sada, na sreću, imala samo lakše povrede, a jedna ju je zadesila na turniru, u sred igre.

“Povredila sam se prošle godine u junu na međunarodnom turniru u finalu, istegla sam mišić na stomaku i to je bila polovina drugog seta. Taj set sam izgubila, a treći set sam morala da serviram odozdo i to zvuči kao da je lako servirati i da protivnici lako vraćaju, ali jako zarežem loptu i ta lopta kad oskoči, ona skrene i protivnicama je to teško da vrate”, objašnjava Lana kako se tada snašla.

“Najviše volim da igram protiv nekoga protiv koga još nisam igrala. Imam veći pritisak kada igram protiv nekoga protiv koga sam već igrala, koga na primer stalno pobeđujem i onda imam pritisak da ću da izgubim. Ali, to sve bude pre meča, a kad kreneš da igraš, sve bude lakše, onda se i taj pritisak smanji i bude dobro”, kaže naša sagovornica.

Kao i svi sportisti, Lana ima svoje uzore, a osim našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, ugleda se i na Rodžera Federera zbog njegovog stila igre i jer “i on voli tako malo da se igra po terenu”.

“Ja bih, naravno, volela da igram na Grend slemovima i da osvojim jedan, ali bih volela da budem u top 50 na WTA rang listi”, podelila je svoje ambicije Lana.

U pogledu međunarodne scene, Lana se trenutno nalazi na 40. mestu na evropskoj teniskoj rang listi za igračice do 16 godina, a u budućnosti bi volela da zaigra na više međunarodnih turnira.

“Cilj mi je za ovu godinu da uđem u top 10 na evropskoj rang listi i možda da igram završni masters u Monte Karlu koji mogu da igraju samo najboljih osam u Evropi. Na toj listi za Monte Karlo sam trenutno druga i nadam se da ću ostati na toj rang listi”, kaže Lana.

Lana će ove godine završiti osnovnu školu, a želja joj je da u septembru upiše sportski smer u Gimnaziji “Svetozar Marković”, kako bi mogla još više da se posveti tenisu.

Sportistkinja godine

Zbog postignutih rezultata u prošloj godini, Lana Virc je proglašena za najbolju sportistkinju Subotice u 2022. godini, u kategoriji juniora.

“To je jako lep uspeh za mene. U Subotici ima jako puno dobrih sportista i lepo je biti izabran za takvu nagradu”, kaže Lana.

Ako ne tenis, onda fudbal

“Volim svaki sport, ali da ne treniram tenis, trenirala bih fudbal. Podjenako volim fudbal kao tenis i od malena sam uvek igrala fudbal sa tatom”, kaže Lana Virc.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari