Mladen Bosić: U ostavci zbog poraza 1foto: FoNet Bozidar Petrovic.

Mladen Bosić, doskorašnji lider Srpske demokratske stranke, u subotu je podneo neopozivu ostavku. On je to učinio na sednici Glavnog odbora svoje stranke, održanoj u Doboju, a nakon loših izbornih rezultata na prošlonedeljnim lokalnim izborima u BiH, odnosno u Republici Srpskoj.

Naime, SDS je u lokalu izgubio 15 svojih načelnika, tako da je spao na vođstvo samo u osam opština, i to većinom u korist Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. To se znalo ubrzo posle glasanja, a sam Bosić je tada nagovestio krah stranke i svojih partijskih kandidata, čak i u gradovima i mestima gde je SDS imao najčvršća uporišta, da bi par dana kasnije najavio svoje povlačenje.

Tako će ovaj političar, elektro-inženjer po struci i nekadašnji privrednik, nakon jedne decenije na čelu SDS odstupiti sa funkcije, ali, kako je rekao, „ostaje u stranci, aktivan na svaki mogući način“. U partiji verovatno ostaju i Ognjen Tadić i Dragomir Vasić, članovi Predsedništva SDS i potpredsednici stranke, koji su takođe podneli ostavke, a sva trojica će formalno obavljati svoje pređašnje funkcije do novih stranačkih izbora. Razloge izbornog fijaska Bosić, inače, vidi u tome što je insistirao na realpolitici.

– Ukazivala smo na loše stanje u ekonomiji, na propast banaka, dužničko ropstvo u koje ide Srpska. Pokazalo se da je politika koju vodio SNSD politika konflikta, a Dodikovi glavni saveznici su bili Bakir Izetbegović i Goran Salihović. Izetbegović zbog svojih aktivnosti oko ukidanja 9. januara kao Dana Republike, a Salihović zato što je pred izbore uputio poziv Dodiku na saslušanje zbog referenduma, za koji Dodik nema nikakvu krivičnu odgovornost. Pre toga je uporno izbegavao da ga pozove na saslušanje zbog kriminala, za koji Dodik ima veliku odgovornost, rekao je Bosić. Drugi razlog poraza jeste taj što SDS nije uspeo da pokrene borbu protiv korupcije i kriminala, „a sve zbog otpora unutar institucija, pre svega pravosuđa i organa zaduženih za provođenje zakona“.

Bosić je rođen u Brčkom 1961, gde je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu je 1987. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Do 2006. godine karijeru je gradio u više fabrika i javnih preduzeća na teritoriji RS. Oženjen je suprugom LJiljanom i ima sina Nikolu i ćerku Sandru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari