Mladen Savatović: Pored omiljene Pule, u srcu su mi Rovinj i Opatija 1Foto: Privatna arhiva

Mladen Savatović, novinar i reporter televizije N1 koji je nedavno dobio nagradu “Dejan Anastasijević” u oblasti istraživačkog novinarstva, za naš dodatak priča o tome koliko ima slobodnog vremena, ali i o najdražim knjigama, muzici koju voli i mestima na koja rado odlazi sa prijateljima.

Netfliks i igrice

Trudim se da slobodno vreme provedem sa prijateljima i porodicom, ovde u Beogradu ili u Novom Sadu. Pored toga gledam serije i filmove na Netfliksu ili igram igrice na konzoli, spremam stan… S obzirom na posao, slobodnog vremena nemam dovoljno, pogotovo jer nemam slobodne vikende, a i uvek moram da budem u toku sa dešavanjima, pa ne mogu tek tako da „isključim mozak“ i opustim se.

Kraft pivo u pabovima

Leto volim da provodim na Adi sa društvom. Iako sam odrastao pored Dunava, Sava mi je postala draža, pa se gledam da što više budem pored nje. Beograd nekome može da bude previše divlji, neorganizovan, ali ja ga volim jer gde god da odem vidim nešto novo. Često sam na Kalemegdanu ili u parku Topčider.

Sa prijateljima obilazim pabove gde se služi kraft pivo – često se okupljamo u pabu “Funk&Soul”.

Mladen Savatović: Pored omiljene Pule, u srcu su mi Rovinj i Opatija 2
Foto: Privatna arhiva

Italijanska kuhinja

Što se hrane tiče, pored mamine, najviše volim italijansku kuhinju. Paste, lazanje i picu bih mogao da jedem bilo kad. Volim i burgere i svinjska rebarca. Volim pileća krilca u sosu od koka-kole, to me je kuma naučila da spremam.

Posebno sam ponosan na to što znam da skuvam pasulj i paprikaš, najdraže mi je kad nekome mogu to da poslužim, pa da jedemo zajedno. Što se pića tiče, volim limunade različitih ukusa i ledenu kafu.

Pula, Rovinj i Opatija

Godinama sam za letovanje birao Grčku. Volim tu zemlju zbog prelepog mora, hrane, jezika, kulture. Međutim, poslednje dve godine nezaobilazna je Hrvatska, u koju sam se zaljubio. Obišao sam gotovo celu obalu, sve veće gradove.

Najlepša je istarska regija, a omiljena mi je Pula sa svojim istorijskim nasleđem i predivnom prirodom. Odmah pored u srcu su mi Rovinj i Opatija. Kada je reč o zimovanju, rođen sam u decembru, ali nisam ljubitelj snežnih sportova. Druga je situacija bila kada sam bio klinac, tada sam jedva čekao da odem na Kopaonik.

Mladen Savatović: Pored omiljene Pule, u srcu su mi Rovinj i Opatija 3
Foto: Privatna arhiva

Idealan slobodan dan

On bi podrazumevao da odem do Novog Sada, vidim svoje, prošetam moju kerušu Kleu, popijem kafu negde na Ribarcu. Otišao bih negde na kupanje na neko od fruškogorskih jezera, a u povratku bih svratio na večeru u Sremske Karlovce.

Naučna fantastika i azijska kinematografija

Trenutno gledam četvrtu sezonu „Čudnijih stvari“, volim sve u vezi sa naučnom fantastikom, pa još kad se to spoji sa estetikom osamdesetih. Pored toga, gledam i drugu sezonu „Euforije“ – reč je o seriji koja se bavi problemima mladih na jedan sirov način, bez ulepšavanja.

Netfliks me je upoznao sa azijskom kinematografijom, pa sad nestrpljivo čekam nastavak serije „Alice in Borderland“ i „Squid Game“. Volim „Zvezdane staze“ i „Ratove zvezda“, filmove Kristofera Nolana, Kventina Tarantina, DŽejmsa Kamerona i bilo koji film sa Meril Strip.

Mladen Savatović: Pored omiljene Pule, u srcu su mi Rovinj i Opatija 4
Foto: Privatna arhiva

Knjiga traži da joj se posvetite

Jedna od najdražih knjiga mi je „Atlas oblaka“, a njena istoimena ekranizacija i jedan od omiljenih filmova. Isto je i sa „Autostoperskim vodičem kroz galaksiju“, voleo sam da ga čitam kao dete.

U dahu sam pročitao roman „Ništa se nije desilo“, prvenac dragog kolege Stefana Janjića. Nažalost, koncentracija mi je opala jer na dnevnom nivou iščitam sve i svašta i tako iz dana u dan, zbog posla. Knjiga traži da joj se posvetite.

Trudim se da pronađem vremena da završim „E baš vam hvala“ Marka Vidojkovića. Stoji na polici i čeka me. Nadam se da ćemo se družiti na godišnjem odmoru krajem jula.

Konstrakta, Senida i muzika osamdesetih

Omiljeni muzički žanr, omiljenu grupu ili izvođača nemam – muzika je život i ne ograničavam se. Moja muzička lista je izuzetno šarenolika, sve zavisi od trenutka.

Poslednjih dana najčešće puštam Konstraktin „Triptih“ i Senidu, pre par nedelja sam bio na njihovim koncertima na festivalu „Sea Star“ u Umagu. Posebno mi je draga muzika osamdesetih i taj neki synth pop. Trenutno mi je na „ponavljanju“ duo Dolores i njihova pesma „Šta te radi?“ – obavezno poslušati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari