Mladi kao stranačka ikebana na izbornim listama: Brojna omladina na glasačkim listićima, uglavnom bez realne šanse da postanu poslanici 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Važno je da podrška mladima bude suštinska, a ne formalna, saglasni su sagovornici Danasa, komentarišući podatak Krovne organizacija mladih da se najveći broj mladih kandidata za narodne poslanike nalazi na izbornim listama „Čedomir Jovanović – Moramo drugačije“ i koalicije „Nacionalno okupljanje“ (Dveri i Zavetnici).

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je da, za decembarske izbore, Izborna lista „Čedomir Jovanović – Moramo drugačije“ ima 39 mladih kandidata za narodne poslanike, a koalicija Dveri i Zavetnika 38.
Sledi Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa 37 mladih kandidata, te Narodna stranka sa 32, dok je „Politička borba se nastavlja – Šaip Kamberi“ jedina lista bez kandidata iz ove kategorije.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kaže da je bitno da mladi budu u većem broju zastupljeni na listama političkih stranaka, ali takođe ukazuje da je ta zastupljenost često samo formalna, ne i suštinska.

– Mnogo je važnije da li se mladi nalaze na prolaznim mestima na listama, nego da služe kao ikebana, a nikakve šanse nemaju da uđu u parlament – smatra Pajtić.

On navodi primer poslaničke grupa DOS-a, koja je imala srazmerno najveći broj mladih parlamentaraca u istoriji Srbije.

– I sam sam bio mlad kada sam postao poslanik, ali je bilo mnogo mlađih poslanika od mene, pa je čak i šef poslaničke grupe spadao u kategoriju mladih. Nijedan kasniji saziv, pa ni onaj koji će biti izabran 17. decembra, nije ni blizu tog standarda – ističe Pajtić.

Prema podacima KOMS-a, najveći broj mladih kandidata u prvoj polovini izborne liste ima SVM, 22 kandidata, lista „Čedomir Jovanović – Moramo drugačije“ ima njih 21, a Narodna stranka 19 kandidata u prvoj polovini izborne liste.

Jelena Jerinić, narodna poslanica Zeleno-levog fronta, misli da su od broja mladih na određenom delu liste, u politici mnogo važnije ideje i rezultati.

– Kada je u pitanju ZLF, naš fokus je na predlozima politika koji direktno utiču na mlade, kao što su priuštivo stanovanje, kvalitetniji javni prevoz čist vazduh, i to jesu pitanja u vezi sa kojima smo se, kao deo Koalicije protiv nasilja, obraćali mladima u toku ove kampanje. Od pozicije kandidata na listi i, konačno, osvojenih mandata na kojima će biti mlađi od 35 godina, mnogo je važnije koliko će oni uticati na konkretne predloge i odluke koje će se donositi i koje će neposredno uticati na život mladih u Srbiji – ističe Jerinić.

Dorotea Vasić, članica neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, kaže da su mladi su većinom izgradili averziju prema stranačkoj politici iz više razloga.

– Jedan od njih je to što se na funkcijama nalaze ljudi koji su ih nedostojni. Kada mladi i odluče da se angažuju uglavnom su desno orijentisani jer je to nešto što je danas opšteprihvaćeno, a dokaz tome je broj mladih kandidata na listi Nacionalno okupljanje. Što se tiče broja na listi Čedomira Jovanovića, iz svima poznatih razloga, mislim da taj broj nije merodavan – smatra Vasić, uz opasku da to što mladi nisu preterano angažovani u stranačkoj politici, ne znači da su neaktivni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari