Mladi naučnici otkrivaju kako su se zaljubili u nauku 1Foto: Fenomen centar

Ovog septembra, sa prvim školskim danima i novim naučnim avanturama, predavači naučnog centra Fenomen prisećaju se kada su se i zbog čega zaljubili u nauku.

Septembarski dani za decu uvek protiču u znaku novih školskih druženja i upoznavanja, kako sa svojim vršnjacima tako i sa brojnim naukama kroz za njih sasvim nove školske predmete. Iako često mogu da zvuče zastrašujuće, časovi nauke trebalo bi zapravo da podstaknu dečju radoznalost i otkriju im naučnu pozadinu svega onoga što su do tada istraživali igrajući se sa drugarima, družeći se sa roditeljima…

Jer prvi susret sa naukom, iako toga možda nisu svesni, mališani dožive znatno pre polaska u školu. Naučni centar Fenomen stoga je pitao mlade naučnice i naučnike da se prisete trenutaka kada su se oni zaljubili u nauku.

“Moja ljubav prema ekologiji počela je još kada sam imala nekih pet, šest godina. Sećam se da sam preslušavala svoju majku, danas profesorku ekologije na fakultetu, koja je pripremala odbranu magistarskog rada i to na grafoskopu. Tada nisu postojale šarene prezentacije poput današnjih, već je sve morala da piše markerom na providnim slajdovima”, priseća se jedna od Fenomenovih predavačica Jelena Andreja Radaković.

“Iz tog vremena i dalje jasno pamtim snimke umirućih kitova u Japanu, povređenih foka u Kanadi, snimke zagađenja u Kini i ljudi koje zbog toga nose maske. Već kao mala bila sam svesna da se nešto zaista veliko dešava i da je zbog svega toga ekologija veoma važna.”

Kako otkriva njen kolega Aleksa Vasić takođe se vrlo rano zainteresovao za nauku, iako nije sasvim siguran koliko je stara ta ljubav.

“Možda datira iz dana kada sam u vrtiću hvatao insekte kojih su se druga deca plašila, a možda pak datira iz dana kada sam prvi put ugledao ćelije pod mikroskopom”, navodi on, dodajući da su naučni fenomeni svuda oko nas. “Uzmimo za primer virus koji je jedan poprilično mali organizam. Neki ga čak ni ne smatraju organizmom. Međutim, on je u sposobnosti da zavlada čitavom planetom, kao što smo to videli ove godine.”

Da su naučni fenomeni svuda oko nas, ali i u nama samima, saglasna je još jedna Fenomenova predavačica Jovana Bakalović. I ona se sa lakoćom priseća trenutka kada je shvatila da su naučne cipele njena najudobnija obuća.

“Bio je to trenutak kada sam shvatila da ljudsko telo funkcioniše poput jedne savršene mašine”, objašnjava Jovana. “Svi procesi u našem telu povezani su i zavisni jedan od drugog, a opet su do perfekcije regulisani zakonima hemije i fizike. Kada pomislite da ste nešto savladali, tek tada shvatite da ste samo zagrebali po površini i da uvek možete da naučite još mnogo toga.”

Jelena Andreja, Aleksa i Jovana samo su deo mlade i entuzijastične reprezentacije naučnog centra Fenomen, koji je 2017. godine osnovao tim koji stoji iza Festivala nauke i Noći muzeja, dve u celom regionu prepoznatljive beogradske manifestacije koje se bave popularizacijom nauke i kulture. Tokom prve tri godine postojanja, kroz Fenomenove zanimljive naučne radionice prošlo je više od petsto mališana koji su sa zadovoljstvom izučavali najrazličitije naučne fenomene i radoznalo se hvatali u koštac sa naučnim izazovima.

U skladu sa trenutnom situacijom i merama koje su na snazi zbog pandemije izazvane virusom korona, naučni centar Fenomen prilagodio je svoj ovogodišnji jesenji upis i za sve radoznalce i njihove roditelje pripremio deset novih fenomena za izučavanje! U malim grupama prilagođenim različitim uzrastima, polaznici Fenomena biće u prilici da se upuste u zabavne eksperimente, prisustvuju zanimljivim predavanjima i učestvuju u interaktivnim radionicama koje će im prikazati novo, uzbudljivo lice nauke. Prvi fenomen koji mali radoznalci izučavaju ovog meseca jeste neuništiva energija.

Sve informacije o aktuelnom upisu novih članova u Fenomen, kao i formular za prijavu za besplatne probne radionice, mogu se pronaći na sajtu fenomen.rs, kao i putem društvenih mreža fejsbuk i instagram.