Mladi sve manje imaju poverenja u institucije i okreću se jedni drugima: Tribina u Kragujevcu o mentalnom zdravlju 1Foto: Grad Kragujevac

U Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu održana je tribina namenjena srednjoškolcima i studentima “Pričaj mi”.

Ovom tribinom započeo je novi projekat Omladine JAZAS-a i Kancelarije za mlade, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita mentalnog zdravlja mladih kroz uspostavljanje sistema podrške u kriznim situacijama, kao i smanjenje predrasuda, stereotipa i stigmatizacije osoba kojima je pomoć potrebna.

Istraživanja su pokazala da mladi sve manje imaju poverenja u institucije i da se sve više okreću jedni drugima. Zbog toga je Kancelarija za mlade i započela ovaj projekat, tokom koga će organizovati savetodavni rad sa mladima, koji će sprovoditi pedagogica Nataša Buzadžić sa saradnicima.

– Nakon interaktivne radionice u SKC-u, organizovaćemo tribne po školama, jer želimo da izađemo iz institucija i da dođemo u okruženje koje je mladima primereno, u kome mogu da se “otvore” i oslobode da traže podršku, pomoć ili razgovor, istakla je Buzadžić.

Pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović istakao je, da je ovaj projekat veoma značajan za Kragujevac, jer će napraviti iskorak u oblasti zaštite mantalnog zdravlja kod mladih ljudi, koje je podjednako značajno kao i fizičko.

– Mislim da će mladi imati priliku da sa odgovornim i kompetentnim ljudima obave razgovore koji su važni za donošenje bitnih odluka u ovom periodu života. Nalaze se u godinama kada se ispred njih postavljaju različiti izazovi i velike nedoumice. Bitno je da ih podržimo, da im budemo potpora i da ih osnažimo, poručio je Jovanović.

Svi zainteresovani srednjoškolci i studenti, stariji od 16 godina, tokom oktobra, novembra i decembra, individualne razgovore mogu da zakažu na mejl [email protected].

Kako istuču iz Kancelarije za mlade, sve je potpuno anonimno, pristup mejlu ima samo pedagogica, a razgovori se obavljaju u Studentskom kulturnom centru koji je ustupio prostor za realizaciju ovog projekta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari