Mladima u Subotici nedostaje centar i programi za povezivanje na dva jezika 1Foto: Udruženje "Klara i Rosa" Subotica

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju mladi u Subotici je nedostatak omladinskog centra, adekvatnog prostora za okupljanje, ali iorganizovanje muzičkih festivala gde bi se mladi družili i međusobno povezivali, navode u Udruženju „Klara i Rosa“ iz Subotice.

Predstavnice ovog udruženja Gordana Ciganjik i Daniela Mamužić svedoče da je cilj njihovog projekta, koji se odvijao na srpskom i mađarskom jeziku, a pohađalo ga je 30 mladih polaznika, bio da poveže mlade različitih nacionalnih zajednica, uključi mlade u projektne aktivnosti, razvija društveni aktivizam, i mapira probleme i potrebe mladih u Subotici.

Šta su sve problemi mladih?

U ovom udruženju navode da je kroz uvodno istraživanje mapirana potreba srednjoškolaca za podrškom odraslih, okupljanjem, druženjem, i mobilnošću, to jest, mogućnošću da se putuje.

Mladima u Subotici nedostaje centar i programi za povezivanje na dva jezika 2
Foto: Udruženje „Klara i Rosa“ Subotica

„Trenutno ne postoji nijedno mesto gde se mladi mogu okupljati i povezivati na dva jezika sredine u Subotici, gde se mladi različitih nacionalnih pripadnosti i jezika mogu sresti i učestvovati u zajedničkim aktivnostima, negujući vrednosti koje su im zajedničke i koje ih spajaju umesto razdvajaju po nacionalnim kulturnim centrima“, ocenjuju predstavnice Udruženja „Klara i Rosa“.

Dodaju da je mladima potreban ovakav prostor koji bi imao slobodu nezavisnog delovanja van krutih i tromih javnih ustanova često uslovljenih i opterećenih političkim uticajem, kao i da su obrazovne institucije često zatvorene za neformalno obrazovanje i saradnju sa civilnim organizacijama.

Takođe, Subotica nije univerzitetski grad što doprinosi odlivu mladih iz grada, kažu i dodaju da je izražena i pasivnost mladih i želja za promenom mesta stanovanja umesto aktivnog učešća u promenama.

„Tu je i neprepoznavanje značaja društvene i medijske podrške programima za mlade. Lokalni mediji su slabo zainteresovani za prenos informacija koje nisu komercijalne“, navode.

Mladima u Subotici nedostaje centar i programi za povezivanje na dva jezika 3
Foto: Udruženje „Klara i Rosa“ Subotica

Kako ističu, nema sistemske podrške Grada, niti saradnje sa civilnim organizacijama koje rade sa mladima.

„Očigledni su nestručnost i neiskustvo u radu sa mladima zaposlenih u gradskim institucijama zaduženim za omladinski sektor. Kao i preopterećenost nacionalnim programima čime se direktno neko mesto profiliše kao ’srpsko’ ili ’mađarsko’, te na neki način zatvara prostor za pripadnike drugih nacionalnih manjina“, smatraju članice ovog udruženja.

Napominju i da je pri kraju realizacije ovog projekta Subotica ostala bez Omladinskog kluba „Kerulj be“, usled privatizacije objekta, u kome su se održavale radionice i organizovani redovni programi, te se okupljao veliki broj mladih.

naše sagovorbice su saglasne da je od ključne važnosti za razvoj mladih i izgradnju građanske Subotice, kreiranje strategije za mlade „koja se aktivno sprovodi, ali i mladima posvetiti više vremena i prostora, slušati ih i uključiti u javni život, konsultovati stručne ljude i civilni sektor, raditi na implementaciji učenja jezika sredine i prevazilaženju nacionalnih podela“,

Šta je rešenje?

U udruženju građana „Klara i Rosa“ navode da je neophodno ustupanje gradskog prostora civilnom sektoru koji deluje u oblasti omladinskog rada, koji bi bio svojevrsni društveni centar otvoren za sve građane – nezavisan od političkih struja i interesa.

Targetirana ciljna grupa je, prema kreatorima projekta, ključna za budućnost Grada – jer oni koji posle srednje škole odlaze na studije, moraju imati mogućnost i povoljne okolnosti da se vrate u Suboticu, a oni koji ostaju moraju imati prostor i veštine za proaktivno učešće u društvenom životu.

„Učešće cele zajednice, međusektorska saradnja kao i društvena odgovornost i uključenost različitih aktera mogu smanjiti postojeću polarizaciju društva te otvoriti prostor za prihvatanje, razumevanje, razmenu, zajednički život. Umreženost medija, obrazovnih institucija, gradskih ustanova i organizacija civilnog društva“, smatraju naše sagovornice.

One ističu i važnost kreiranja gradske omladinske strategije koja ima za cilj da animira, aktivira i poveže mlade na svim jezicima.

„Veoma je važno kreiranje i sprovođenje programa za mlade kroz koje se razvija kritičko mišljenje, pruža osećaj pripadnosti, prilika za socijalizaciju, prevazilaze strahovi i predrasude u komunikaciji, smanjuju etničke distance, pruža uvid u alternativne vidove druženja i edukacija, i omogućava prelazak sa uloge konzumenta do uloge kreatora“, ističu u udruženju.

Mladima u Subotici nedostaje centar i programi za povezivanje na dva jezika 4
Foto: Udruženje „Klara i Rosa“ Subotica

Takođe, napominju i da je važna i prilagođena komunikacija za informisanje mladih na njihovom jeziku koristeći online alatke, te pristup koji im omogućava da se osećaju sigurno.

„Aktivnosti moraju biti prožete zabavnim aktivnostima, rad na upoznavanju i poverenju, zajedničko provođenje vremena u opuštenom kontekstu, ali i davanje prostora za preuzimanje što više odgovornosti, osećaj postignuća i međuzavisnosti“, smatraju.

Dodaju da je važna i dodela stipendija kojima se mladima omogućava putovanje i učenje u novom ambijentu i okolnostima, upoznavanje sa novim kulturama i jezicima, te otvaranje vidika.

„Izdvajanje većih sredstava u gradskom budžetu za programe za mlade. Otvaranje novih fakulteta i ulaganje u postojeće kako bi se smanjio odliv mladih nakon srednje škole te omogućila veća fluktacija i razmena znanja“, napominju u ovom udruženju.

Na kraju programa organizovan je Ventus Fest, jednodnevni muzički festival, u naselju Prozivka.

„Ovaj festival je zajednički projekat mladih kojim su želeli da ukažu na nedostatak programa za mlade, a sami su ga osmislili, vizuelno uredili i organizovali“, napominju u „Klari i Rosi“.

Od novembra 2021. do maja 2022. godine, udruženje „Klara i Rosa“, u saradnji sa portalom Magločistač, sproveli su program namenjen srednjoškolcima, u okviru projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ podržanog od strane BOŠ (Beogradska otvorena škola) i Kraljevine Švedske.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari