Mlekarsku školu iz Pirota posetila delegacija mladih poljoprivrednika iz Francuske 1Foto: Arhiva škole

Mlekarsku školu iz Pirota juče je posetila delegacija mladih poljoprivrednika, farmera, prerađivača mleka iz Francuske. Delegacija mladih poljoprivrednika iz Francuske, predvođeni atašeom za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu Marie-Luce, upoznala se sa načinom rada škole.

U saopštenju škole se navodi da su pre dvadesetak dana mladi francuski poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom izrazili želju da posete Pirot i pirotsku Mlekarsku i upoznaju se sa proizvodnjom pirotskog kačkavalja kao sira sa zaštićenim geografskim poreklom.

Njima su u školi prezentovali način proizvodnje brenda našeg kraja. Ova grupa mladih ljudi, je u radnoj poseti Srbiji od 16. do 19. maja , u organizaciji Ministarstva poljoprivrede Republike Francuske i GIZ-a, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Cilj ovog projekta je međunarodna razmena iskustva mladih poljoprivrednika iz Srbije i Francuske.

Posle demonstracije proizvodnje pirotskog kačkavalja bila je degustacija proizvoda koji nastaju u Mlekarskoj školi, ali i sireva koje su doneli gosti iz Francuske.

Marie-Luce ataše za poljoprivredu u Ambasadi Francuske u Beogradu je izrazila veliko zadovoljstvo posetom i ponudila kontakt sa školom iz Francuske sličnog tipa koja je specijalizovana za obuku kadrova za potrebe u mlekarstvu.

Delegacija poljoprivrednika iz Francuske je obišla i farmu ovaca Zvonimira Ristića u selu Rasnica koja se bavi organskom proizvodnjom ovčijeg mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari