Mobilni pod ključem tokom nastave: Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Bajmoku zabranila upotrebu telefona 1Foto: Fejsbuk stranica Osnovna škola "Vuk Karadžić", Bajmok

Radi obezbeđivanja kvalitetnije nastave na časovima, Nastavničko veće Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bajmoku predložilo je zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, što je Savet roditelja gotovo jednoglasno podržao.

Drugo polugodište za učenike Osnovne škole “Vuk Karadžić” u naselju Bajmok kod Subotice, počelo je nešto drugačije nego za njihove vršnjake u drugim školama.

Naime, od danas im je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom nastave, te su ih još na prvom času predali svojim nastavnicima, koji su ih potom odložili u jednu kasetu i zaključali u za to predviđenim ormarićima.

“Imamo ormariće u holu škole koji su pokriveni kamerama i, naravno, pod ključem su svi telefoni. Na kraju dana, odnosno nastave, nastavnik koji ima šesti ili sedmi čas kod tih učenika će im vratiti telefone. Imamo dežurne nastavnike, a i nastavnici na času će kontrolisati da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko ima, oduzeće mu telefon, ubaciti ga u kasetu predviđenu za to i uz prijavu razrednom starešini, taj učenik će po disciplinskom pravilniku snositi sankcije”, kaže za Danas Marija Miskin, direktorka Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Da predloži zabranu upotrebe telefona, Nastavnično veće škole se odlučilo zbog, kako je obrazloženo, obezbeđivanja kvalitetnije nastave na časovima, navodeći da će deca biti aktivnija, a njihova koncentracija bolja, jer kada koriste telefone tokom nastave “dekoncentrišu i sebe i ometaju drugu decu”.

Takođe, kako je objasnila direktorka, zabranom upotrebe telefona tokom nastave će se izbeći i situacije koje se prikazuju u medijima, poput snimanja nastavnika ili učenika na času, kao i provociranja situacija da nastavnik ili druga deca odreaguju, nakon čega se ti snimci smeštaju u različite kontekste i objavljuju na društvenim mrežama.

“Nije bilo takvih situacija u našoj školi, ali poučeni iskustvom drugih škola i iz medija, jednostavno smo hteli to da predupredimo i da ne bismo došli do nemilih situacija, mi smo na taj način, nadamo se, rešili taj problem”, kaže Miskin.

Predlog Nastavničkog veća gotovo je jednoglasno podržao i Savet roditelja škole, budući da je od ukupno 30 članova, samo jedan bio uzdržan.

Prema rečima predsednice Saveta roditelja Livije Radaković, zabrana upotrebe telefona tokom nastave nije preko potrebna, ali je efektivna i efikasna jer je, uz navedene razloge, cilj i da se poboljša komunikacija među učenicima, podstakne druženje i tako spreče konflikti koji se dešavaju u današnje vreme među decom.

“Imamo društvene mreže koje su trenutno popularne, kao što je ‘Tik Tok’ i druge, i svi idu na to da budu moderni, da bude nešto smešno i često se dešava, da li kod nas ili u drugim školama, da se snimaju učenici. Takođe, ono što je bilo i što smo svi slušali povodom nasilja u Trsteniku, i da se tako nešto ne bi dešavalo, mi smo preduzeli neke preventivne mere i nadamo se da ćemo u tome i uspeti”, kaže za Danas Radaković.

Osim članova Saveta, Radaković kaže da je ova odluka naišla i na podršku drugih roditelja čija deca pohađaju ovu školu, ali da među učenicima očekuju blago negodovanje.

“Za decu mislim da će biti malo bune, naravno, pošto su svi verovatno mnogo vezani za telefone i to je neka novina, ali se iskreno nadam da će vremenom prihvatiti i da će se navići”, dodaje Radaković, objašnjavajući da roditelji nisu generalno protiv mobilnih telefona, od kojih deca imaju i mnogo koristi, već da bi škola trebalo da bude mesto za učenje i druženje.

“I u moje vreme su se koristili mobilni telefoni, ali nismo u tolikoj meri kao danas. Naravno da nam telefoni mnogo olakšavaju današnji život, pogotovo Gugl gde sve možete da pretražite i nađete, ali opet, nekako smo se mi snalazili, što kažu, bili smo generacija knjiga. Tako da se nadam da će deca pokušati da traže te neke stvari kroz knjige, da će više da čitaju i da budu aktivniji u tom smislu. Da će im se odmori bazirati na nekim igrama, da će biti više druženja i da će deca biti tu da pomognu jedni drugima, a ne da jedni druge sputavaju u nečemu”, poručuje Radaković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari