"Moćni čovek iz Kaira": Ko je predsednik Egipta koji je došao u posetu Srbiji? 1EPA/KHALED ELFIQI

Abdel Fatah Said Husein Halil al-Sisi šesti je predsednik Egipta i prvi koji je, posle tri i po decenije, došao u zvaničnu posetu Beogradu. NJegova poseta će približiti Beograd i Kairo, ojačati bilateralne odnose, koji su bili najbliži u Tita i Nasera.

Tako bliski Beograd i Kairo verovatno više ne mogu da budu, ali Srbiji je svakako važno da ima dobre odnose sa najmnogoljudnijom arapskom zemljom, posebno zbog priznanja nezavisnosti Kosova u vreme bivše vlasti „Muslimanskog bratstva“ u Egiptu. Kairo, s druge strane, želi da u uslovima krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu obezbedi veći uvoz pšenice iz Srbije.

Obostrani interesi krunisani su važnim dogovorima i sporazumima, a egipatskom predsedniku je priređen doček dostojan velikog državnika. Dobio je i orden. Za razliku od nekih njegovih ranijih poseta evropskim državama, kada su organizacije za zaštitu ljudskih prava podsećale na sumornu sliku u Egiptu, to se u Srbiji ne postavlja kao pitanje.

Al Sisi je na vlasti od 2014. godine, kada je vojnim udarom svrgnuo jedinog demokratski izabranog egipatskog predsednika Muhameda Mursija iz „Muslimanskog bratstva“. Vojnom udaru prethodili su masovni protesti protiv Mursija i „Bratstva“, koja je danas zabranjena i smatra se za terorističku organizaciju u Egiptu.

Mnoge je, pre svega pokojnog Mursija, koji je preminuo u zatvoru, iznenadilo što je Al Sisi bio vođa udara moćne egipatske vojske. Mursi je prethodno Al Sisija 2012. promovisao u čin generala, imenovao za načelnika vojske i ministra odbrane. Smatralo se da je Al Sisi u stvari Mursijev čovek u vojsci koja je uvek imala odlučujući ulogu u Egiptu i prezirala „Muslimansko bratstvo“. Smatranje se pokazalo kao netačno.

Rođen je 1954. u Kairu, u porodici sa velikim brojem dece, a otac mu je bio ugledni vlasnik antikvarnice. Porodica Al Sisi držala je do discipline, tradicije i časti, a mladi Abdel Fatah je radije vreme provodio pomažući ocu u radnji nego što je igrao fudbal ili izlazio. Diplomirao je na Vojnoj akademiji u Kairu, usavršavao se u SAD. Vojnu karijeru gradio je od 1977. Iste godine se oženio svojom devojkom iz srednje škole Intisar Amer. Imaju četvoro dece.

NJegova vojna karijera je bila blistava. Postao je komandant severnog vojnog regiona u Aleksandriji 2008. godine, a zatim direktor izviđačke i Vojnoobaveštajne službe. Sisi je bio najmlađi član Vrhovnog saveta oružanih snaga Egipta. Nakon svrgavanja Mursija, usledili su protesti pristalica „Bratstva“, koje je Al Sisi ugušio u krvi, zbog čega je bio žestoko kritikovan na Zapadu. NJegovu vlast više niko ne dovodi u pitanje, izbore dobija, Zapad ga sve ređe kritikuje. Interesi su uvek na prvom mestu, a svako ima interes za dobre odnose sa Egiptom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari