MODS poziva Vladu da formira Savet za prava deteta 1Foto: FI/ filip george

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) pozvala je danas Vladu Srbije da uoči navršavanja 100 dana od njenog izbora, obrazuje novi Savet za prava deteta.

„Formiranjem Saveta za prava deteta Vlada bi na delu potvrdila svoju posvećenost unapređenju položaja dece u našoj zemlji, što je u ekspozeu premijera Vučića izdvojeno kao posebna oblast u njegovom radu“, navodi u saopštenju MODS i podseća da je formiranje Saveta za prava deteta obaveza utvrđena Akcionim planom za Poglavlje 23.

Savet za prava deteta,kako novode treba da predstavlja savetodatvno telo Vlade zaduženo da razmatra zakonske predloge koji se odnose na prava deteta i i inicira donošenje novih ili izmenu postojećih propisa, da prati primenu preuzetih međunarodnih obaveza, sprovođenje nacionalnih propisa, kao i da olakša koordinaciju ozmeđu različitih organa državne uprave.

Iz MODS-a podsećaju da je Savet za prava deteta u svom poslednjem sazivu obrazovan Odlukom Vlade u februaru 2014 . na period od 4 godine, ali da je sredinom 2015. prestao da funkcioniše.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.