Demokratska stranka u Tajlandu juče je Ustavnom sudu podnela zahtev da se ponište parlamentarni izbori održani 2. februara, koje je ta najjača opoziciona partija bojkotovala. Partija je takođe zatražila da se raspusti partija premijerke Jingluk Šinavatre, najavio je advokat Virat Kalajasiri.


U obrazloženju zahteva se navodi da je vanredno stanje u Bangkoku, koje su vlasti uvele 22. januara, išlo u korist vladajuće stranke i onemogućilo održavanje slobodnih i fer izbora. Sjedinjene Države, koje su vojni saveznik Tajlanda, juče su upozorile na mogući državni udar u toj zemlji, gde više od tri meseca traje politička kriza.

Opozicija je odbila da učestvuje na izborima 2. februara i ostala je pri svom zahtevu da se formira Narodni savet, a da se izbori održe za godinu dana. Demonstranti su sprečili glasanje na oko 10 odsto glasačkih mesta, a rezultati nepotpunih izbora biće poznati tek za nekoliko nedelja.

Povod za proteste u Tajlandu bilo je opšte uverenje da je Jingluk Šinavatra marioneta svog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari