Moguća izgradnja tri postrojenja 1Foto: Nenad Kovačević

Za rešavanje problema otpadnih voda u osam lokalnih samouprava u Zlatiborskom i Moravičkom upravnom okrugu, prema projektnoj studiji, koju je uradio beogradski Vodoinženjering, bilo bi najceloshodnije da se grade tri postrojenja i to dva u Požegi i jedno u Čačaku.

To je saopštio Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, precizirajući da je ta studija ponudila „tehničko i privredno poređenje pojedinačnih i regionalnih rešenja o prečišćavanju otpadnih voda u osam lokalnih samouprava u oba okruga, a u skladu sa zaključima koji su usvojeni prošle godine na skupu u Užicu“.

On je dodao da osim Gornjeg Milanovca, ni u jednoj drugoj lokalnoj samoupravi na području tih okruga ne postoji uređeno prečišćavanje voda, pa se one izlivaju u najbliže vodotokove, kao što su Morava ili Đetinja, zbog čega je pogoršan kvalitet njihovih voda.

– Studija za Užice, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjicu, Lučane, Arilje, Požegu i Kosjerić, razmatra više varijanti, od kojih je, po mišljenju stručnjaka Vodoinženjeringa, najpovoljnije tehničko i privredno regionalno rešenje po kome bi se gradila tri postrojenja. Dva bi bila u Požegi i to za Užice, Ivanjicu, Arilje, Lučane-Guču, Požegu i, eventualno, Kosjerić, a treće u Čačku, za potrebe tog grada i Gornjeg Milanovca –  saopštio je Jolović, a potom dodao: 

– Projektovana vrednost radova, u zavisnosti od ponuđenih rešenja, kreće se od 137 do 150 miliona evra, a finansirali bi se bespovratnim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 70 do 75 odsto i sredstvima države i pomenutih gradova i opština“.

Istakavši da bi se taj projekat realizovao po modelu DB(F)O, što podrazumeva oblik javno-privatnog partnerstva, te da je tim povodom krajem prošle godine u Čačaku održan inicjalni sastanak predstavnika Čačka, Užica, Arilja, Požege, Lučana i Ivanjice, Jolović je naveo da je za njih bilo organizovano studijsko putovanje u Austriju, kako bi se sagledala mogućnost primene pomenutog modela na terotoriji tih gradova i opština.  

– Po povratku iz Beča, Tirola i Insbruka, održan je sastanak u Užicu, 16.decembra, u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kada su se predstavnici pomenutih lokalnih samouprava usaglasili o tome da je potrebno da se potpiše Memorandum o strateškom rešenju otpadnih voda, kako bismo rešili postojeći problem po DB(F)O modelu – rekao je Jolović i istakao da je važno da taj projekat podrže resorno ministarstvo i Vlada Srbije.

Nova prilika da Užice i ostale lokalne samouprave u oba okruga reše veliki problem je možda na pomolu i o tome će se razgovarati u petak, 30.oktobra u Požegi. Tom skupu, osim predstavnika oba okruga i pomenutih lokalnih samouprava, trebalo bi da prisustvuju Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i  Nataša Milić, v.d.direktora Republičke direkcije za vode.                                                                                                                                        

Užice propustilo priliku

Užice je prošle godine, krivicom lokalnih vlasti, propustilo priliku da o trošku države, koja je bila obezbedila donaciju od 15,4 miliina evra, tako što se zadužila kod evropskih fondova i nemačke KfW banke, dugoročno reši jedan od najvećih problema u gradu. Osim toga, meštani Gorjana, sela kod Užica gde je trebalo da se gradi Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i za šta je ta lokacija bila određena još osamdesetih godina prošlog veka, usprotivili su se gradnji, strahujući za svoje zdravlje. Zbog toga je Vlada Srbije preusmerila donaciju iz Užica u Vranje za izgradnju istog postrojenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari